Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Hulpwebsite voor jongeren gehackt en afgeperst

De privacy van jongeren die via de website PratenOnline praten met professionals over hun psychische problemen, loopt flink gevaar. Cybercriminelen hebben de website gehackt en dreigen nu de gegevens van gebruikers te publiceren, tenzij er losgeld wordt betaald. Dat bevestigt de website tegenover RTL Nieuws.
Hulpwebsite voor jongeren gehackt en afgeperst

 

PratenOnline richt zich op jongeren tussen de 12 en 23 jaar die last hebben van angst- en depressieve klachten. De jongeren kunnen op de website anoniem praten over hun problemen met professionele hulpverleners. De organisatie stelt dat de gesprekken niet gestolen zijn. De gesprekken zouden in een database staan die niet gehackt is.

Tipgever
De Volkskrant schrijft echter dat een tipgever aan de krant meldde dat ruim 14.000 profielen en 16.631 persoonlijke chats van de websites gestolen zijn door de hackers. De tipgever stuurde drie van de chats mee als bewijs, maar de krant kon de authenticiteit niet vaststellen.
De website zelf stelt dat alleen e-mailadressen en telefoonnummers van jongeren gestolen zijn. De criminelen zouden die gegevens naar de website gestuurd hebben. Er lopen echter nog onderzoeken om te zien wat er precies gestolen is. Ook werkt de site samen met de politie om de hackers op te sporen.

Tijdelijk offline
Hoe de hackers precies wisten binnen te komen, is onbekend. De organisatie achter PratenOnline heeft de site tijdelijk offline gehaald. Ook deden zij aangifte bij de politie en is er een melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De betrokken gebruikers zijn op de hoogte gesteld van de hack.
Bron: www.numrush.nlNaar homepageReacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:
Om spam tegen te gaan dient u het onderstaande hokje aan te vinken en moet u mogelijk een vraag beantwoorden.

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.