Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

‘Hulpverleners en handhavers hebben elkaar nodig’

Een hulpverlener heeft er belang bij om samen te werken met handhavers zoals politie. Dat zegt Jeanet Zonneveld, landelijk projectmanager Achter de voordeuraanpak/Multiprobleemgezinnen.
‘Hulpverleners en handhavers hebben elkaar nodig’

 

Een samenhangende aanpak en regie voor de hulpverlening aan kwetsbare gezinnen en huishoudens met een meervoudige problematiek. Een landelijk project moet ervoor zorgen dat dit gestalte krijgt en dat hulpverleners niet meer langs elkaar heen werken. Jeanet Zonnveld is projectleider.
 
Hieronder een fragment uit het interview met Jeanet Zonneveld dat in het oktobernummer van Sozio-SPH verschijnt. Het nummer komt 19 oktober uit.
 
Belangrijk element in de nieuwe werkwijze is dat er rond de hulpverlening aan een gezin, één regisseur is die sturend optreedt. Dat lijkt me niet eenvoudig in de praktijk.
‘Je moet als regisseur inderdaad van heel goede huize komen. Je moet heel goed kunnen aansturen, je mandaat kunnen nemen – zowel naar het gezin als naar de betrokken hulpverleners, het uitvoeringsteam. De regisseur is de baas van het uitvoeringsteam, hij moet bovendien zorgen dat zo’n team zo klein mogelijk blijft. Hij moet in staat zijn professionals met een heel uiteenlopende discipline aan te spreken en aan te sturen. Van de psychiater tot de woonconsulent van de corporatie. Veel van het succes hangt af van de kwaliteiten van de regisseur.’
Bij deze werkwijze komen hulpverlenen en handhaven samen. Is dat niet lastig?
‘Ook daarin is veel veranderd. Een aantal jaren geleden waren hulpverleners een beetje wars van handhaven. En wilden ze eigenlijk ook niet samenwerken met handhavers. Dat vonden ze niet in het belang van het gezin en hun vertrouwensrelatie met het gezin. Ik wil niet zeggen dat deze zienswijze helemaal is uitgeroeid, maar ik zie een sterke verbetering waarbij hulpverleners nu inzien dat het juist wél in het belang is van een gezin om met handhavers samen te werken. Een voorbeeld: inkomensfraude. Als dat niet gemeld wordt aan de handhavers op inkomen, dan wordt de boete steeds hoger. Als het later aan het licht komt, dan heeft de hulpverlener er mede voor gezorgd dat dit een grote aanslag vormt op het gezinsinkomen. Kortom: een hulpverlener heeft er dus belang bij om samen te werken met handhavers.’ 
 
Jeanet Zonneveld is ook één van de sprekers op het congres Jeugdzo!


Naar homepage



Relevante categorieën: