Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

‘Hulpverleners bekommeren zich te weinig om zichzelf’

Hulpverleners stellen vaak hun cliënten voorop en vergeten zichzelf.

Het dreigende gevaar: opgebrand raken. Dat stelt kennisinstituut MOVISIE. Het gaat daarom hulpverleners trainen om met meer energie, plezier en passie aan het werk te gaan.
Naast de training voorziet MOVISIE ook in dagelijkse tweets aan professionals over vitaliteit en een speciale website met meer informatie.

Vier dimensies
Martha Talma, trainer bij MOVISIE: ‘Ik zie het vaak, professionals stellen hun cliënten voorop en vergeten zichzelf. Door meer aandacht te besteden aan de vier dimensies van vitaliteit voorkomen ze dat ze aan het einde van hun werkdag helemaal opgebrand zijn.’
De vier dimensies bestaan uit mentale vitaliteit (leren, ontwikkelen en persoonlijke groei), fysieke vitaliteit (rust, ontspanning, goede conditie en stressmanagement), sociaal-emotionele vitaliteit (zelfbewustzijn en goede samenwerkingsrelaties) en zingeving (betekenisvol en nuttig bezig zijn).

Positief effect
Er is volgens MOVISIE steeds meer aandacht voor vitaliteit. ‘Zeker in tijden van economische crisis en vergrijzing is dat geen overbodige luxe. Onderzoek wijst uit dat een vitale hulpverlener een positieve uitstraling heeft op zijn cliënten en collega’s, de kwaliteit van zijn werk neemt toe. Vitaliteit bevordert daarnaast de binding met de organisatie en brengt het ziekteverzuim terug’, aldus MOVISIE in een persbericht.

Steuntje in de rug
Tijdens de MOVISIE-training De Vitale Beroepskracht krijgen professionals inzicht in hun energiegevers en –nemers. Vervolgens gaan ze aan de slag met concrete tips en handvatten. De training van vijf dagdelen start op 18 januari volgend jaar. De Vitale Beroepskracht wordt ook op maat aangeboden. Het thema vitaliteit kan dan verbonden worden met andere thema’s, zoals secundaire traumatisering en zelfregieversterkend werken. Kijk voor meer informatie op www.movisie.nl/

Eerste stap
Bewustwording is de eerste stap naar vitaliteit, daarom biedt MOVISIE ook dagelijkse tweets over vitaal werken (www.twitter.com/vitaalwerken). Professionals kunnen daarnaast terecht op een speciale website met meer informatie, een test en praktische tips.

Bron: MOVISIE



Naar homepage