Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Hulpsites schenden massaal privacy

Van de Nederlandse websites voor online hulpverlening geeft 80 procent onbedoeld aan advertentieverkopende bedrijven door wie de site bezoekt. Daarnaast is bij een derde van de hulpsites de beveiliging onvoldoende, waardoor kwaadwillenden makkelijk met de hulpverlening mee kunnen kijken.
Hulpsites schenden massaal privacy

Dat blijkt uit onderzoek van privacy-expert Winfried Tilanus. Bij 23 van de 26 onderzochte sites in de steekproef kreeg de privacy een onvoldoende. Slechts één site scoorde goed.

 

Beroepsgeheim
Een programma tegen alcoholverslaving of hulp rond seksualiteit, valt onder het beroepsgeheim. Uit het onderzoek blijkt echter dat het eerder regel dan uitzondering is dat bij advertentieverkopers terecht komt wie zulke programma's volgt. Het doorspelen verloopt via buttons en bijvoorbeeld statistiekdiensten die door de bedrijven worden aangeboden. Daardoor ontstaan ongewenste situaties zoals het tonen van advertenties voor afslankmiddelen aan bezoekers van een hulpsite voor anorexiapatiënten. Ook zijn veel sites niet goed beschermd tegen afluisteren, bijvoorbeeld als je de site bezoekt via open WiFi. Twee sites hadden in het geheel geen beveiliging daartegen, bij zeven sites was die beveiliging makkelijk te kraken.


Probleem wijd verspreid
Het probleem is volgens Tilanus wijd verspreid: de steekproef bevatte kleine en grote Nederlandse sites. Daar zaten instellingen bij uit verschillende branches, zoals verslavingszorg, geestelijke gezondheidszorg en seksuele gezondheidszorg. Tilanus heeft de resultaten van het onderzoek gepresenteerd tijdens het congres online hulpverlening in Utrecht.



Naar homepage



Relevante categorieën: