Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Huiselijk geweld belangrijkste oorzaak moord en doodslag

Dit blijkt uit recent onderzoek.

Uit onderzoek van Bureau Beke blijkt dat in 34% huiselijk geweld ten grondslag ligt aan moord en doodslag. Dit is meer dan het aantal afrekeningen in het criminele milieu.Het onderzoek heeft alle moord en doodslagen uit 2006 in beeld gebracht. Er is nagegaan in hoeverre het bij deze zaken om dodelijk huiselijk geweld ging. Daarnaast zijn de kenmerken van daders, slachtoffers en de omstandigheden van het delict onder de loep genomen.

"Tot de dood ons scheidt"
In 2006 kwamen 49 mensen door huiselijk geweld om het leven; voor het merendeel vrouwen maar ook kinderen en baby's werden het slachtoffer (12). De meeste slachtoffers waren tussen de 25 en 45 jaar oud. Van de verdachten van dodelijk huiselijk geweld is ongeveer 80 procent man. Hun leeftijd varieert van 19 tot 81 jaar, maar ruim de helft van de verdachten is tussen de 25 en 45 jaar.
Naast de achtergronden van het geweld, beschrijft het Beke-onderzoek, getiteld ‘Tot de dood ons scheidt’, de uitspraken van de rechterlijke macht. Verder is aan de hand van casusonderzoek een profielschets gegeven van tien dodelijk huiselijk geweldzaken uit 2006. Ook zijn onderwerpen als alcohol- en drugsgebruik en de betrokkenheid van de ketenpartners in beeld gebracht.
 
 
Bron: Huiselijkgeweld.nl


Naar homepage


De Redactie,

Relevante categorieën: