Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Huisarts signaleert vroegtijdig psychosociale problemen bij kinderen

Het opsporen van psychosociale problemen bij kinderen en de vroegtijdige behandeling daarvan past goed binnen de huisartsenpraktijk. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg.
Huisarts signaleert vroegtijdig psychosociale problemen bij kinderen

Uit het onderzoek blijkt dat huisartsen een goed zicht hebben op het hele gezin en ouders en kinderen vinden het prettig geholpen te worden door een bekende zorgverlener.

In 2010 zette Medisch Centrum Eudokia in Enschede het Eurekaproject op. Dit experiment met eerstelijns geestelijke gezondheidszorg had als doel kinderen tot achttien jaar met psychosociale problemen vroegtijdig op te sporen en kortdurend te behandelen door een praktijkondersteuner-GGZ in de huisartsenpraktijk. Hulp kon ingeroepen worden door een kinderpsychiater en gezinstherapeut.

 

Na de start van dit project nam het aantal kinderen bij wie huisartsen psychosociale problemen signaleerden toe, net als het aantal contacten met de kinderen. Er werden minder psychofarmaca voorgeschreven. Het aantal kinderen dat werd verwezen bleef gelijk, wel werden kinderen meer naar de eerste en minder naar de tweede lijn verwezen.

 

NIVEL-programmaleider prof. Peter Verhaak stelt voor scholen en gemeenten te betrekken bij het project. Volgens hem is het ook raadzaam dat een kinderpsychiater en gezinstherapeut meekijken bij huisartscontacten met deze kinderen. Verder bevelen de onderzoekers aan het maximum aantal consulten bij de praktijkondersteuner-GGZ te verhogen van vijf naar acht per patiënt zodat er minder behoefte is aan doorverwijzing.
 

Bron: Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel)








Naar homepage



Relevante categorieën: