Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Hogeschool Zuyd wint prijs beste praktijkgerichte onderzoek van het jaar

Hogeschool Zuyd heeft de hbo-prijs voor het beste praktijkgericht onderzoek van het jaar 2011 gewonnen. Voorzitter van de HBO-raad, Guusje ter Horst reikte deze prijs 19 april uit op het jaarcongres van de HBO-raad.

De prijs is een initiatief van het Forum voor Praktijkgericht Onderzoek (FPO), een landelijk netwerk van lectoren werkzaam aan hogescholen. Volgens de jury voldeed het onderzoek over justitiële jeugdinrichtingen van Hogeschool Zuyd het beste aan de criteria.

Interventies jeugddelinquenten
Het winnende onderzoek van Henk Smeijsters gaat over het behandelen van delinquente jongeren die veroordeeld zijn tot een gevangenisstraf. Bij dit onderzoek werkten onderzoekers en studenten van Hogeschool Zuyd en Hogeschool Utrecht samen met vaktherapeuten van de jeugdinrichtingen. Zij ontwikkelden in twee jaar tijd interventies voor delinquente jongeren. Doel: het zelfbeeld, de emoties, de interactie en gedachten van jongeren zodanig te ontwikkelen dat de kans op herhaling van het criminele gedrag vermindert. Er zijn interventies ontwikkeld voor beeldende therapie, dansbewegingstherapie, dramatherapie, muziektherapie en psychomotorische therapie. Na de ontwikkeling zijn de behandelingen toegepast en onderzocht op effectiviteit. De behandelingen die effectief zijn, worden in de praktijk geïmplementeerd.

Nominaties
In totaal waren 26 onderzoeken genomineerd voor de prijs. Tijdens het jaarcongres van de HBO-raad dong een selectie van drie onderzoeken nog mee naar de prijs. Het ging tussen de onderzoeken:
•    ‘Innovatieprogramma Beroepsontwikkeling Vaktherapeuten in Justitiële Jeugdinrichtingen en Gesloten Jeugdzorg’ van Henk Smeijsters (Hogeschool Zuyd).
•    ‘SIA RAAK programma Technologie Thuis Nu!’ van Helianthe Kort (Hogeschool Utrecht).
•    ‘Mensen met afasie na een beroerte en hun sociale participatie’ van Sandra Beurskens (Hogeschool Zuyd).

De jury beoordeelde de onderzoeken op toepasbaarheid en toegankelijkheid. Daarnaast moest het onderzoek helder opgezet en onderbouwd zijn. Een ander criteria was dat het onderzoek voortbouwt op eerdere onderzoeken en criteria.

Doelen
De lectoren binnen het netwerk van het FPO konden in de afgelopen weken onderzoeken nomineren. Door het uitreiken van de prijs wil het FPO het debat over kwaliteitscriteria voor praktijkgericht onderzoek stimuleren. Daarnaast wil het FPO goed praktijkgericht onderzoek in de spotlights zetten.

Bekijk het winnende onderzoek van Henk Smeijsters hier.

Bron: Hogeschool Zuyd, het Forum voor Praktijkgericht Onderzoek



Naar homepage