Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Hoge werkdruk? Hoe ben jij verzekerd voor de gevolgen

Steeds meer mensen ervaren een te hoge werkdruk. In verschillende sectoren loopt de werkdruk voor het personeel steeds hoger op. Langdurig hoge werkdruk kan leiden tot teveel stress, onzekerheid en de kans op een burn-out. Herstellen van een burn-out duurt vaak een langere periode: van een paar maanden tot een paar jaar. Een actieve aanpak van een burn-out stimuleert het herstel. Maar hoe doe je dat en waarvoor ben je in zo’n geval verzekerd?
Hoge werkdruk? Hoe ben jij verzekerd voor de gevolgen


Hoe herken ik een burn-out?

Een burn-out kan iedereen overkomen. Je ziet het vaak ook niet aankomen, de klachten sluipen er langzaam in. Je merkt aan jezelf dat je vaak vermoeid bent, slecht slaapt of moeite hebt met concentreren. Sommige mensen worden vergeetachtiger, hebben last van hartkloppingen of angst- en paniekaanvallen. Merk je dat je deze klachten hebt? Dan kan dat duiden op overspannenheid.

Pas als je de klachten al een langere periode hebt, spreekt men van een burn-out. Deze is meestal werkgerelateerd, maar ontstaat soms ook door langdurige stress uit een persoonlijke situatie. Het aantal personen met een burn-out stijgt de afgelopen jaren enorm. Het is absoluut een maatschappelijk probleem te noemen.

Je zorgverzekering en een burn-out

Met burn-out-klachten ga je naar je huisarts. Deze vertelt je welke vervolgstappen voor jou het beste zijn. De behandeling voor een burn-out wordt niet vergoed door de basisverzekering. Het wordt namelijk gezien als een aanpassingsstoornis vanuit het handboek DSM-5. Dit is een handboek voor psychische stoornissen. Behandelingen die bij andere stoornissen uit de DSM-5 horen, worden wel vergoed.

Hierdoor verwijzen huisartsen mensen met een burn-out vaak door naar de GGZ met een DSM-5-klacht die wel wordt vergoed. Uiteraard wordt er dan wel gewoon aan je burn-out gewerkt. Voor deze behandeling geldt wel een eigen risico. Daarom is je zorgverzekering vergelijken erg belangrijk. Zo weet je precies wat jouw verzekering in het geval van een burn-out voor je kan betekenen.

Behandelingen bij een burn-out

Heb je een burn-out? Dan ga je waarschijnlijk aan de slag met cognitieve gedragstherapie. Hierbij wordt gekeken naar je denkpatronen. Dit is echter niet voor iedereen de ideale manier om met het herstel bezig te zijn. Veel mensen met een burn-out kiezen voor alternatieve geneeswijzen, zoals acupunctuur, mindfulness of gestalttherapie.

De meeste alternatieve behandelingen worden niet vergoed vanuit je basisverzekering. Met een aanvullende verzekering is het vaak mogelijk hier in elk geval een gedeeltelijke vergoeding te krijgen. Heb je een burn-out? Dan is het handig om goed te vergelijken, zodat jouw zorgverzekering 2023 goed bij jouw situatie en wensen past.



Naar homepage