Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Hersenen van ouderen werken harder

Ouderen gebruiken meer hersengebieden om een geheugentaak uit te voeren dan jongeren. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschapper Anouk Vermeij.
Hersenen van ouderen werken harder

 

Vermeij is werkzaam bij het Radboud Alzheimer Centrum (UMC St Radboud) en het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour.
 
Structuur hersenen verandert 
De structuur van de hersenen verandert tijdens het ouder worden. Daardoor gaat bijvoorbeeld ook de geheugencapaciteit achteruit. Toch lijken de hersenen van ouderen in staat om die achteruitgang te compenseren. Anoek Vermeij van het Donders Instituut onderzocht hoe dit proces in elkaar zit. Ze liet een groep jongeren en ouderen dezelfde geheugentaken uitvoeren en keek daarbij naar het functioneren van de hersenen. Terwijl de jongeren zowel voor makkelijke als moeilijke taken één hersenhelft inschakelen, brengen ouderen vrijwel meteen twee hersenhelften in stelling. Het lijkt er dus op, dat ouderen meer hersengebieden gebruiken om tot dezelfde prestatie te komen als jongeren.
 
Nieuwe inzichten
Hoogleraar geriatrie Marcel Olde Rikkert, die bij het onderzoek is betrokken: 'Dit onderzoek verschaft ons nieuwe inzichten in de veranderingen in hersenwerking die optreden tijdens het ouder worden. Kennis hierover kan nieuwe aanknopingspunten bieden voor vroege opsporing en behandeling van geheugenproblemen bij ouderen.'
 
Bron: Radboud Universiteit 


Naar homepageRelevante categorieën: