Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Helft professionals kent meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Iets meer dan de helft van de professionals in onderwijs, zorg, welzijn, jeugdzorg, kinderopvang en justitie (51%) is bekend met de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van VWS.
Helft professionals kent meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

 

Iets meer dan een derde (36%) van deze professionals beschikt in hun dagelijkse werk over een meldcode. De verwachting is dat de meldcode per 1 juli 2013 verplicht word. VWS is daarom een voorlichtingscampagne gestart. In de campagne worden de 1,5 miljoen professionals die met de wet te maken krijgen, ook via branche en koepelorganisaties, geïnformeerd over wat de meldcode is en hoe je er mee werkt.

Draagvlak
Uit het onderzoek blijkt dat het draagvlak voor werken met de meldcode onder de ondervraagde professionals breed is. 81% vindt dat een meldcode nodig is om huiselijk geweld en kindermishandeling terug te dringen. Ruim 65% vindt het goed dat de meldcode verplicht wordt.

Vijfstappenplan
Het wetsvoorstel om de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling te verplichten ligt in de Tweede Kamer ter behandeling. Verwacht wordt dat de wet op 1 juli 2013 in werking treedt.

De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is een vijfstappenplan waarin staat wat een professional moet doen bij vermoedens van geweld en misbruik. In het wetsvoorstel is vastgelegd dat organisaties en zelfstandige beroepsbeoefenaren verplicht over een meldcode moeten beschikken.

Bron: ministerie van VWS.



Naar homepage



Relevante categorieën: