Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Hedwig van Bakel bijzonder hoogleraar Infant Mental Health

De Universiteit van Tilburg heeft dr. Hedwig van Bakel met ingang van 1 maart 2011 benoemd tot bijzonder hoogleraar Infant mental health.

Van Bakel gaat onderzoek doen naar de preventie en interventie van sociaal-emotionele problematiek bij risicobaby's, peuters en hun ouders. De leerstoel is ingesteld door Dimence voor een periode van vijf jaar.

Groeiende
Het aantal centra dat zich met de hulpverlening en zorg aan baby’s en peuters met sociaal-emotionele problematiek bezighoudt is groeiende. Verschillende ggz-instellingen en ziekenhuizen zetten steeds meer ‘infant teams’ op. Ook wordt binnen deze instellingen op bescheiden schaal onderzoek uitgevoerd, maar zowel in het onderzoek als in het onderwijs gebeurt nog te weinig met deze problematiek. Daarom heeft Dimence de leerstoel Infant mental health ingesteld. De leerstoel ondersteunt de ontwikkeling van een regionaal en bovenregionaal expertisecentrum op het gebied van Infant mental health. Dimence is een  instelling voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Oost-Nederland en helpt mensen van alle leeftijden met psychische problemen.

Vroege screening en preventie
Orthopedagoge en neuropsychologe Hedwig van Bakel onderzoekt in het kader van haar leeropdracht mogelijkheden voor preventie en interventie van sociaal-emotionele problematiek bij risicobaby’s en peuters en hun ouders. Dat zijn bijvoorbeeld baby’s met ouders met ernstige psychiatrische problemen en te vroeg geborenen. Daarbij besteedt Van Bakel speciaal aandacht aan vroege screening en preventie van problematische situaties (al tijdens de zwangerschap). In samenwerking met ziekenhuizen en ggz-instellingen gaat ze nieuwe signaleringsinstrumenten en diagnostische methoden ontwikkelen, verbeteren en evalueren voor baby’s en jonge kinderen. Daarnaast evalueert ze bestaande en nieuwe behandelmethoden.

Curriculum Vitae
Dr. Hedwig J.A. van Bakel (1971) promoveerde in 2002 promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen op het proefschrift Infants and their parents: Development in a social context (cum laude). Sinds 2004 is ze werkzaam aan de Universiteit van Tilburg, eerst als universitair docent en sinds 2008 als universitair hoofddocent. Sinds 1 maart jl. is ze tevens hoofd van het Centrum Infant Mental Health bij Dimence. De leerstoel Infant mental health wordt gevestigd bij het Departement Ontwikkelings- en Klinische psychologie van de Tilburg School for Social and Behavioral Sciences.



Naar homepage



Relevante categorieën:

ggz |