Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Grote actiebereidheid bij jeugdzorg

Ruim 2.000 jeugdzorgwerkers zijn van plan op maandag 3 september in actie te komen tegen de nijpende situatie in de jeugdzorg. Tijdens een manifestatie van FNV Zorg & Welzijn in Den Haag, leggen zij politici het vuur aan de schenen. Zij eisen zo snel mogelijk 750 miljoen euro erbij, een fair tarief en minder aanbestedingswaanzin en administratieve bureaucratie.

Het aantal aanmeldingen is voor jeugdzorgwerkers ongekend hoog en we krijgen nog elke dag nieuwe aanmeldingen binnen, aldus Maaike van der Aar, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. ‘Jeugdzorgwerkers komen zelden voor zichzelf in actie. Liever nog lopen ze zichzelf voorbij om de toestroom van cases aan te kunnen. Maar de grens is bereikt. Dat nu al bijna 10% van alle jeugdzorgwerkers in Nederland zich heeft aangemeld, zegt veel. Het is code rood voor de jeugdzorg. Hoogste tijd dat minister De Jonge de vele signalen eindelijk serieus neemt.’

Aanbestedingswaanzin

Door bezuinigingen op de jeugdzorg door de overheid en de toenemende vraag naar zorg, raken de gemeentelijke geldpotten leeg. Gemeenten proberen dit op te lossen met goedkope aanbestedingen voor te lage tarieven en te weinig tijd per kind. Gevolg: wachtlijsten lopen op en kinderen en ouders krijgen niet de zorg die nodig is. Ook jeugdzorgwerkers lopen hierdoor vast; er is voortdurend de angst om hun werk te verliezen aan een andere organisatie, contracten worden onzeker, de werkdruk is torenhoog en er komt veel extra administratie bij. Elke gemeente heeft weer andere formulieren, codes en regels. Hierdoor zijn jeugdzorgwerkers veel tijd met verantwoording bezig in plaats van met zorg.

In de jeugdzorg in Nederland werken 30.000 werknemers. Zij bieden hulp aan kinderen (van nul tot achttien jaar) en hun ouders zodat jeugdigen veilig kunnen opgroeien. Sinds 2015 wordt de jeugdzorg geregeld in de Jeugdwet. Die wet bepaalt dat de gemeenten verantwoordelijk zijn voor alle vormen van jeugdzorg en jeugdhulp.

 

Bron: FNV



Naar homepage