Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Gevolgen vooroordelen over stoornissen onder de aandacht

GGZ Friesland start tijdens de Week van de Psychiatrie een actie om de gevolgen van vooroordelen onder de aandacht te brengen. De actie is getiteld: Niemand is zijn stoornis.
Gevolgen vooroordelen over stoornissen onder de aandacht

Week van de Psychiatrie

De Week van de Psychiatrie is dit jaar van 24 tot en met 30 maart 2014. Deze 40e editie heeft als thema 'Baas in eigen leven?!' Uitgangspunt is dat personen met psychische problematiek zoveel mogelijk regie kunnen (blijven) voeren over hun eigen leven.  


Welke vooroordelen zijn er?
Volgens GGZ Friesland zijn onvoorspelbaarheid, onbekwaamheid en onaantrekkelijkheid de meest voorkomende en hardnekkigste vooroordelen over mensen met een psychische aandoening. ‘Leren leven met schizofrenie, een manische depressie of andere psychische problematiek is al ingewikkeld. Helemaal wanneer je je ook nog eens moet wapenen tegen de vooroordelen en discriminatie van anderen. Stigmatisering en discriminatie zijn een dagelijkse last voor mensen met een psychische probleem’, aldus de organisatie in een persbericht.
 

De campagne
 

Meer over deze campagne.

Het komende jaar zal een werkgroep, bestaande uit ervaringsdeskundigen, hulpverleners, leden van de Cliëntenraad en Familieraad, dit onderwerp blijvend op de agenda zetten door middel van presentaties in teams binnen GGZ Friesland (ook wij maken ons schuldig aan stigmatisering), op scholen en bij welzijnswerkers. Ook wordt er een korte documentaire gemaakt over de gevolgen van stigma's en wordt gewerkt aan een lespakket op scholen.

 

 Naar homepageRelevante categorieën: