Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Gerben Meynen bijzonder hoogleraar Forensische psychiatrie

Tilburg University heeft dr. Gerben Meynen met ingang van 1 februari 2012 benoemd tot bijzonder hoogleraar Forensische psychiatrie.

Meynen verdiept zich in vragen over toerekeningsvatbaarheid, verantwoordelijkheid en vrije wil. Hij gaat onder meer onderzoek doen naar de impact van bevindingen uit de neurowetenschappen op de beoordeling van toerekeningsvatbaarheid. Deze leerstoel is gevestigd vanwege de Stichting Koningsheide.

Ingewikkelde vragen

Doordat de forensische psychiatrie en vooral de kwestie van de toerekeningsvatbaarheid zich bevindt op het grensvlak van recht en geneeskunde, komen er ingewikkelde vragen op. Aan de verheldering en oplossing van die vragen wil Gerben Meynen bijdragen. Wat betekenen de neurowetenschappen voor de bepaling van toerekeningsvatbaarheid en het risico op recidive, maar ook voor de rol van psychiaters en psychologen in het strafrecht? Gerben Meynen zal deze vragen onderzoeken vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines en in internationale context.

CV
Prof. dr. Gerben Meynen (1971) studeerde geneeskunde (VU), theologie (UvA, cum laude) en filosofie (UvA, cum laude). Hij promoveerde in de filosofie op het thema vrijheid (Radboud Universiteit, 2006) en in de geneeskunde op de neurobiologie van depressie (VU, 2007). Hij specialiseerde zich in de psychiatrie en is sinds 2006 werkzaam als psychiater bij GGZ inGeest in Amsterdam. In 2007 verwierf hij een NWO-Veni subsidie voor onderzoek naar de relatie tussen psychiatrische stoornissen en de vrije wil, dat hij uitvoerde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, faculteit Wijsbegeerte. Hij is ook als docent aan deze faculteit verbonden. De leerstoel Forensische psychiatrie leerstoel (0,2 fte) is door de Stichting Koningsheide voor vijf jaar gevestigd bij het Department of Criminal Law van Tilburg Law School.

Koningsheide
De Stichting Koningsheide subsidieert projecten in het grensgebied van de gereguleerde geestelijke gezondheidszorg en samenleving. Haar speerpunten zijn forensische psychiatrie en psychiatrische zorg voor jeugdigen. De stichting financiert projecten die professionals of patiënten de helpende hand bieden, maar steunt ook onderwijs en onderzoek. In 2009 won Gerben Meynen de aanmoedigingsprijs van de stichting voor zijn artikel ‘Should or should not forensic psychiatrists think about free will?

Bron: Universiteit van Tilburg



Naar homepage



Relevante categorieën: