Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

'Gemeente, heb oog voor peuterwerk'

'Ontwikkel een integrale visie op het jonge kind en verlies daarbij de onderscheidende plek van het peuterwerk niet uit het oog. Behoud deze unieke dienstverlening en waarborg de belangrijke preventieve functie van het peuterwerk.' Deze oproep doet brancheorganisatie Sociaal Werk Nederland aan gemeenten.
'Gemeente, heb oog voor peuterwerk'

Met de kabinetsvisie ‘Een betere basis voor peuters’ zette het kabinet diverse veranderingen in gang om kinderopvang, peuterspeelzalen en onderwijs beter op elkaar af te stemmen. De harmonisatie (omvorming) van kinderopvang en peuterspeelzaalwerk moet per 1 januari 2018 een feit zijn. Na harmonisatie voldoet een peuterspeelzaal aan de kwaliteitseisen van de Wet Kinderopvang. Dan kunnen ouders voor zowel kinderopvang als peuterspeelzaal kinderopvangtoeslag aanvragen.

Kwaliteit en financiering
Volgens Sociaal Werk Nederland wordt in veel Nederlandse gemeenten het peuterspeelzaalwerk al vóór 2018 omgevormd. Veel gemeenten en aanbieders herzien daar­bij de organisatie van deze voorschoolse voorzieningen. Sociaal Werk Nederland onderschrijft de inzet van het kabinet: gelijkschakeling wat betreft kwaliteit en financiering.

Zorgwekkend
'We vinden het echter erg zorgwekkend dat veel gemeenten zich daarbij laten leiden door bedrijfseconomische belangen,' aldus de brancheorganisatie. 'Gemeenten realiseren zich te weinig dat een ambitieuze visie op het jonge kind de uitgangspositie is van de harmonisatie én dat die visie de basis legt voor een succesvol jeugdbeleid, van de wieg tot het eind­diploma.'

Bron: Sociaal Werk Nederland
Foto: www.bigstockphoto.comNaar homepageReacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.