Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Gehandicaptenzorg peilt mogelijkheden sociale media

Wat kunnen internet en sociale media betekenen voor de gehandicaptenzorg? Dat is de centrale vraag op een seminar die volgend voorjaar plaatsheeft.

Het Seminar VG 2.0 zoemt in de op vraag: hoe kunnen de nieuwe media bijdragen aan participatie en inclusie van mensen met een verstandelijke beperking?  Het seminar is op 7 april 2011.

Onderzoek
Internet en verstandelijk gehandicapten, een moeilijke combinatie? Vorig jaar deed Sanneke Langendoen onderzoek naar de invloed van internet op het sociaal isolement van verstandelijk en lichamelijk gehandicapten. Mensen met een lichamelijke en verstandelijke handicap vormen een risicogroep voor sociaal isolement. Internet bleek juist een positief effect op deze groep geïsoleerden te hebben. Ze concludeerde ook dat groepsleiders en begeleiders verdeeld zijn over het antwoord op de vraag of internetgebruik vooral positief of negatief uitwerkt voor hun cliënten.

Initiatiefnemers
Initiatiefnemers van de seminar zijn Sanne van der Hagen en Geert Klein Breteler. Sanne van der Hagen is oprichter van Blik op media. Zij zet zich in om kwetsbare groepen in de samenleving te behoeden voor maatschappelijke uitsluiting nu informatie en communicatie steeds meer bepaald worden door internet en sociale media.
Geert Klein Breteler werkt bij SymaX, een bedrijf dat methodisch verantwoorde E-health oplossingen ontwikkelt en implementeert. Onder andere bij instellingen in de verstandelijk gehandicaptenzorg.

Andere betrokkenen
Andere betrokken organisaties bij de seminar zijn: De belangenorganisatie van gehandicapten, LFB, kennisinstituut Vilans en zorgaanbieders Pameijer, ’s Heerenloo en Philadelphia. Sinds kort is de initiatiefgroep ook in overleg met Microsoft Nederland.

Klik hier om het interview te bekijken met Sanne van der Hagen.

Meer weten of meedenken?
Bertho Smit van Vilans heeft een blog geschreven waarin hij de kansen en bedreigingen voor cliënten, begeleiders en organisaties op een rijtje zet.Naar homepage


De Redactie,