Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Geen nieuwe isoleercellen in ggz

Sinds 15 mei 2013 mogen er in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) geen nieuwe separeer- en afzonderingskamers meer bijkomen. GGZ-patiƫnten mogen in de toekomst alleen nog worden ingesloten in een extra beveiligde kamer in combinatie met intensieve zorg.
Geen nieuwe isoleercellen in ggz
Dat staat in een nieuwe, zogenaamde veldnorm over insluiting. Deze is op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) door TNO in samenwerking met GGZ Nederland, patiënten/familieorganisaties en zorgaanbieders ontwikkeld. Daarin staan eisen waaraan extra beveiligde kamers moeten voldoen. Alle traditionele separeer- en afzonderingsvoorzieningen moeten op termijn buiten gebruik worden gesteld. De IGZ en GGZ Nederland zijn in overleg over deze termijn.
 
Breed gedragen standpunt
In de GGZ is het uitbannen van eenzame insluiting inmiddels een breed gedragen uitgangspunt. Zowel kortdurende behandeling als chronische zorg vindt steeds meer ambulant en thuis plaats. Dat kan alleen als er voldoende achtervang is in de vorm van korte intensieve klinische zorg voor eerste opvang en crisissituaties. Hiervoor worden momenteel diverse concepten ontwikkeld voor (zeer) intensieve zorg, waarbij insluiting van patiënten alleen nog mogelijk is in een extra beveiligde kamer in combinatie met intensieve zorg. Randvoorwaarden voor insluiting zijn veiligheid, voldoende zorg, aandacht en nabijheid, 24/7 face-to-face contactmogelijkheden en een humane fysieke setting. Dit moet eraan bijdragen dat insluiting zo kort mogelijk duurt, met minimale belasting en schade voor de patiënt en zijn omgeving.
 
Praktijkvoorbeelden
De veldnorm insluiting bevat naast eisen voor een extra beveiligde kamer, ook praktijkvoorbeelden die kunnen helpen bij het invullen van de randvoorwaarden voor de fysieke omgeving bij insluiting.
 
Lees hier het hele rapport over de veldnorm.
 
Bron: Inspectie voor de Gezondheidszorg


Naar homepage



Relevante categorieën:

ggz |