Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Gedragsregulerende medicijnen LVB’ers verhogen kans op hart- en vaatziekten

Ouderen met een verstandelijke beperking hebben vaker obesitas en diabetes. Daardoor lopen ze meer risico op hart- en vaatziekten. Een oorzaak is dat lvb’ers vaak gedragsregulerende medicijnen krijgen voorgeschreven bij moeilijk gedrag.
Gedragsregulerende medicijnen LVB’ers verhogen kans op hart- en vaatziekten

Vooral mensen met een lichtere verstandelijke beperking die zelfstandiger wonen en meer zelf doen, lopen risico op een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte en diabetes. Dit alles blijkt uit het promotieonderzoek van Channa de Winter, arts voor verstandelijk gehandicapten bij zorgorganisatie Reinaerde. Voor het eerst werd aangetoond dat ouderen met een verstandelijke beperking vaker obesitas en diabetes hebben.

 

Lichaamsbeweging moet worden gestimuleerd en lvb’ers moeten meer te horen krijgen over gezonde voeding, is een aanbeveling in het onderzoek. Ook is het beter als gedragsregulerende medicijnen worden afgebouwd, omdat die de kans op obesitas en diabetes kunnen vergroten. Aderverkalking in de benen kan een eerste aanwijzing zijn voor aderverkalking in het hele lichaam en dus voor een hoog risico op hart- en vaatziekten.
 

Bron: Reinaerde



Naar homepage



Relevante categorieën:

LVB |