Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Fors drugsgebruik onder PIJ-jongeren

Een kwart van de jongeren die als gevolg van een PIJ-maatregel in een jeugdinrichting zijn geplaatst, kampen met grote drugsproblemen. Dat blijkt uit een onlangs uitgebracht rapport van de Dienst Justitiƫle Inrichtingen.
Fors drugsgebruik onder PIJ-jongeren

De PIJ-maatregel (Plaatsing In Jeugdinrichting) is de zwaarste sanctie binnen het jeugdstrafrecht en is ook wel bekend als jeugd-tbs. De maatregel is bedoeld voor criminele jongeren met een ontwikkelingsstoornis of psychische aandoening, die een gewelds- of zedenmisdrijf hebben gepleegd.

 

Drugs en alcohol

In het onderzoek zijn de kenmerken van jongeren met een PIJ-maatregel vijftien jaar lang onderzocht. Dat is gedaan door analyse van hun dossiers. Daaruit blijkt dat ruim een kwart cannabis of harddrugs gebruikt en daardoor slaap- en concentratieproblemen heeft.

 

Ook blijkt dat alcoholmisbruik een groot probleem is onder de jongeren. Daarin is zelfs een zorgwekkende stijging te zien. Alcohol en drugs spelen vaak een rol tijdens het plegen van het delict. Daarom moet er tijdens de behandeling van de jeugdige tijdens de PIJ-maatregel genoeg aandacht voor zijn, klinkt uit het onderzoek. Het blijkt dat alcohol- en drugsgebruik door de jongeren tijdens de maatregel niet volledig verbannen kan worden. 

 

Gedrag

PIJ-jongeren zijn een zware doelgroep die veel ernstige en meervoudige problemen hebben. Een derde is zwakbegaafd, bij nog een derde is sprake van psychiatrische problematiek. 11 procent is verstandelijk beperkt. Bijna alle PIJ-jongeren hebben in hun jeugd te maken gehad met een problematische opvoeding. Het onderzoek laat zien dat criminaliteit en psychiatrische problemen bij ouders zijn toegenomen.

 

Het onderzoek toont verbeteringen op de leefgroepen. Jongeren zijn minder antisociaal en er is meer motivatie voor gedragsverandering, al blijft die alsnog zeer beperkt.

 

Bron: Dienst Justitiële Inrichtingen      

 

Het rapport ’15 jaar PIJ-ers in beeld’ lezen








Naar homepage



Relevante categorieën: