Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Flinke stijging gebruik geneesmiddelen bij ADHD

Nederlandse apotheken verstrekten in 2011 aan tweehonderdduizend verschillende mensen een geneesmiddel dat gebruikt wordt bij ADHD. Dat is een stijging van 14% ten opzichte van het jaar daarvoor.

 

Dit meldt de Stichting Farmaceutische kengetallen.

Gemiddelde stijging
Het aantal gebruikers van geneesmiddelen die worden toegepast bij ADHD bedroeg in 2005 nog zeventigduizend. Dat betekent dat in zes jaar de gemiddelde stijging 19 procent bedroeg. Op basis van het aantal verstrekkingen van deze middelen in het afgelopen half jaar zal de stijging van het aantal gebruikers in 2012 naar verwachting rond de 10 procent uitkomen. Binnen de groep middelen die in Nederland bij ADHD kunnen worden toegepast, kent methylfenidaat de meeste gebruikers. Nederlandse apotheken verstrekten in 2011 aan 186.000 mensen één keer of vaker methylfenidaat.

Methylfenidaat is in Nederland geregistreerd voor het gebruik bij ADHD. Dit geneesmiddel is onder verschillende merknamen beschikbaar: Ritalin, Concerta, Medikinet en Equasym.

Jongeren
Bijna 45% van het aantal gebruikers van methylfenidaat in 2011 behoort tot de leeftijdsgroep van 11 tot en met 20 jaar. Ongeveer 1 op de 22 mensen gebruikte in 2011 methylfenidaat. In deze leeftijdsgroep is sinds 2005 het aantal gebruikers met 52.000 absoluut gezien het sterkst gestegen. Procentueel lag de toename van het aantal gebruikers in de leeftijd van 20 to 60 jaar hoger.

 Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen



Naar homepage



Relevante categorieën: