Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Fier Fryslân bouwt Veilige Veste

Fier Fryslân, het expertise- en behandelcentrum rond geweld in afhankelijkheidsrelaties heeft een nieuwe opvang: De Veilige Veste moet veiligheid en bescherming bieden aan meisjes en vrouwen die op de vlucht zijn voor intimidatie, bedreigingen en geweld.

Nieuw is dat de organisatie de meiden en vrouwen niet meer wil ‘verstoppen’.

De Veilige Veste is een nieuw concept rond veiligheid en bescherming van kinderen, jongeren en volwassenen, aldus Fier Fryslân. ’De boodschap aan hen is dat ze zich niet moeten verstoppen maar dat ze in hun recht staan. Zij hebben geen probleem maar juist degene die hen bedreigt, mishandelt of stalkt.’

Veilige Veste

Van buitenaf kun je de Veilige Veste niet zomaar binnenkomen. Van binnen kun je wel naar buiten. Volgens Fier is dit het nieuwe concept voor veiligheid én een eigentijdse aanpak van geweld, bedreigingen en intimidatie. Meisjes en jonge vrouwen in de Veilige Veste krijgen bescherming. Ook wordt er nauw samengewerkt met politie en justitie. Dat maakt het mogelijk om familie, partners of anderen die de vrouwen bedreigen bij de Veilige Veste uit te nodigen. Daarmee kunnen ze tot een oplossing van de problemen komen. De pleger zal zich moeten verantwoorden. 

Verstoppen

Fier ‘verstopt’ vrouwen in voorzieningen waarvan niemand mag weten dat het een schuilplaats is. Sommige meisjes en vrouwen worden steeds opnieuw gevonden en vluchten van het ene geheime adres naar het andere. Fier wil haar meiden, vrouwen en kinderen niet langer verstoppen. Daarom ontwikkelen ze de Veilige Veste.

Op 24 mei is de Veilige Veste geopend.



Naar homepage



Relevante categorieën: