Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Feedback aan therapeut én patiënt is effectief

Feedback over de voortgang van therapie aan zowel de therapeut als patiënt kan de resultaten van psychiatrische behandeling verbeteren.

 

Psycholoog Kim de Jong concludeerde dit na een onderzoek onder therapeuten en patiënten in de geestelijke gezondheidszorg. Feedback werkt volgens de Jong vooral als zowel de therapeut als de patiënt die te zien krijgen. Ook stelde ze vast dat feedback vooral resultaten oplevert bij patiënten die wat betreft behandelingsresultaten achterliggen op schema en in trajecten zitten die korter duren dan vijfendertig weken.

Therapeut

De persoonlijke kenmerken van de therapeut spelen volgens De Jong ook een belangrijke rol. ‘Feedback geven aan de behandelaar is effectiever naarmate deze meer vertrouwen heeft in zijn eigen competenties als behandelaar.’ Gebleken is dat patiënten vooruit gingen als hun therapeut de feedback toepaste in de behandeling.

Onderzoek

De Jong deed een onderzoek waar alleen de therapeut feedback kreeg en een onderzoek waar de therapeut en de patiënt feedback kregen. Voorafgaand en tijdens het onderzoek vulden de patiënten een vragenlijst in die uitwees hoe ver de patiënt was gevorderd in de behandeling. 

Invoering
In de geestelijke gezondheidszorg wordt feedback aan de behandelaar nu op grote schaal ingevoerd. ‘Mijn onderzoek laat zien dat niet alle vormen van feedback even effectief zijn, dus dat daar rekening mee gehouden moet worden. Ook is het nodig om voldoende aandacht te hebben voor de behandelaar, die kan bepalend zijn voor de effectiviteit.’

Het vervolgonderzoek van De Jong gaat over de uitbreiding van feedback met clinical support tools. Deze tools geven informatie over het behandelproces en ondersteunen zo de behandelaar als de behandeling niet goed verloopt en er risico ontstaat op negatieve uitkomsten.

 

Bron: Universiteit Leiden



Naar homepage



Relevante categorieën: