Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Ex-gedetineerde moeders helpen gedragsproblemen bij hun kinderen te voorkomen

Opvoedondersteuning is effectief bij (ex-)gedetineerde moeders. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht.
Ex-gedetineerde moeders helpen gedragsproblemen bij hun kinderen te voorkomen

Het blijkt mogelijk om de opvoeding door deze moeders te verbeteren en gedragsproblemen bij hun jonge kinderen te verminderen. Dat schrijft Ankie Menting in haar proefschrift. Ze promoveert hierop op 5 decemberaan de Universiteit Utrecht.

 
Oudertraining en huisbezoeken
De effectiviteit van Incredible Years oudertraining met toegevoegde huisbezoeken (“Betere Start”) werd onderzocht bij (ex-)gedetineerde moeders in de laatste fase van hun detentie, met concreet perspectief om na ontslag weer opvoeder van een kind tussen de 2 en de 10 jaar te worden. Deze Incredible Years oudertraining bleek op basis van 50 internationale effectstudies succesvol te zijn in het verbeteren van kindgedrag binnen een grote verscheidenheid aan gezinnen.
            
Meer risico's
Binnen de gezinnen van (ex-)gedetineerde moeders bleken meer risico’s te bestaan dan binnen de vergelijkingsgroep van gezinnen uit “Vogelaarwijken”, die een andere bekende risicogroep vormen: gezinnen met een lage sociaal-economische status. De (ex-)gedetineerde moeders bleken minder optimale opvoedvaardigheden te gebruiken dan moeders uit de vergelijkingsgroep. Daarnaast bleken zij meer cognitieve vertekeningen, en meer angst en depressieve klachten te vertonen dan moeders uit de vergelijkingsgroep. Kinderen van (ex-)gedetineerde moeders hadden meer stressvolle gebeurtenissen meegemaakt en vertoonden meer gedragsproblemen dan kinderen uit de vergelijkingsgroep. De minder optimale opvoedvaardigheden van de (ex-)gedetineerde moeders bleken bovendien gerelateerd te zijn aan de gedragsproblemen van hun kinderen.

Bron: Universiteit Utrecht


Naar homepage



Relevante categorieën: