Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Ex-crimineel hoopt jongeren met boek op rechte pad te krijgen

Criminele jongeren hoop en een plan bieden en meehelpen ze weer op het rechte pad te krijgen.

Dat zijn de belangrijkste doelen die Stanley Groeneveld voor ogen heeft met zijn boek Capone en King dat net is verschenen.

Gevangenis
Het boek is onlangs gepresenteerd in de gevangenis waar Groeneveld 32 jaar geleden zelf vastzat, de penitentiaire inrichting in Vught.

Samen
Het boek heeft Stanley Groeneveld geschreven samen met journalist Max Verhart die onder meer bij de reclassering heeft gewerkt. De titel (Capone en King; van delinquent tot idealist) verwijst naar de bekende maffialeider Al Capone uit de jaren twintig in de Verenigde Staten en naar Martin Luther King, de vredesactivist en voorvechter van gelijke rechten voor zwarten.

Crimineel en verslaafd
Stanley Groeneveld (1959) begon als middelbare scholier met stelen en bouwde dat uit tot een levensstijl. Hij raakte verslaafd aan heroïne en cocaïne en werd meegesleurd in een maalstroom van criminaliteit, vervolging, vrijheidstraf en drugsgebruik. Uiteindelijk lukte het hem met uiterste wilskracht en dankzij het zwaarste afkickprogramma in combinatie met duursport zijn leven op de rails te krijgen.

Geroerd
Nu is zijn ideaal om jonge mensen, die in een vergelijkbare uitzichtloze situatie verkeren, te helpen om hetzelfde te bereiken. Jan Eerbeek, hoofdpredikant van de inrichting, die Groeneveld nog kende uit dienst detentietijd destijds, loofde hem daarover. Eerbeek, aanwezig bij de boekpresentatie, zei geroerd te zijn door Groenevelds doorzettingsvermogen. ‘Het boek laat zien welke weg hij is gegaan om uit de criminaliteit te komen en een nieuw leven op te bouwen.’ Dat biedt een belangrijk voorbeeld voor andere gedetineerden, aldus Eerbeek.

Project 13
In de methode die Groeneveld in het boek beschrijft om te ontsnappen aan criminaliteit en verslaving spelen discipline, sport, doelen en perspectief een sleutelrol. Hij heeft zijn plan de naam Project 13 gegeven.

Klik hier voor meer informatie over het boek


 

 

 

 



Naar homepage