Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Ervaringsdeskundigen bieden meerwaarde bij sociale wijkteams

Laat ervaringsdeskundigen een actieve en eigen rol spelen bij samenwerkingsverbanden van personen en organisaties die kwetsbare burgers ondersteunen bij het deelnemen in de samenleving. Dat betoogt Annemarie van Bergen (Movisie) in haar artikel over Ervaringsdeskundigheid in de wijk. Het staat in het aprilnummer van Sozio, dat net is verschenen en een special bevat over sociale wijkteams.

Volgens Van Bergen, senior-adviseur Social Zorg bij Movisie, kunnen ervaringsdeskundigen om meerdere redenen de verbinding leggen met kwetsbare burgers. Tegelijkertijd constateert ze dat de inzet van ervaringsdeskundigen buiten ggz-instellingen, dus in de wijk, nog relatief beperkt is.

Van Bergen beschrijft hoe ervaringsdeskundigen een actieve eigen rol vervullen in samenwerkingsverbanden. Ze gaat in op drie uitvoeringspraktijken (Gouda, Amsterdam en Oss) en beschrijft onder meer de vooroordelen en weerstand, de meerwaarde van de steun door een ervaringsdeskundige en de opbrengsten voor deelnemers.

De special over sociale wijkteams bevat verder de volgende artikelen:

  • ‘Gevestigde belangen blokkeren vernieuwingen in zorg en welzijn’; interview met sociaal ondernemer Daniël Giltay Veth.
  • Sociale teams staan echte vernieuwing in de weg (opiniebijdrage Marc Räkers)
  • ‘Bouw het stelsel niet op uitzonderingen; interview met beleidsadviseur Peter Paul Doodkorte.
  • De reflectieve professional; hulp aan gezinnen met meervoudige en complexe problematiek (Mariska van der Steege en Marijke van Vugt)
  • Helpt de transitie de jeugdzorg vooruit? Voors en tegens (Lisa de Vries).

Naast de special bevat deze Sozio natuurlijk ook de “reguliere” artikelen. Met:

  • Strafbaar stellen prostitutie helpt onrecht niet de wereld uit; Een opiniebijdrage van Aukje Muis waarin ze pleit voor het Nieuw-Zeelandse prostitutiemodel.
  • Jan is weer opgeleefd; een reportage van Marjolijn Vossebelt over de zorg aan de autistische man Jan.

Verder onze vaste rubrieken met casusbespreking, columns, recensies, polls, cartoons, en wetenschappelijk nieuw kort en bondig besproken.

 

Congres sociale wijkteams

Op 20 mei is het congres “De kracht van sociale wijkteams”. Dit congres wordt georganiseerd door Logacom en heeft plaats in Ede (Reehorst). Sozio is mediapartner van dat congres. Deelnemers ontvangen gratis een exemplaar van het laatste nummer van Sozio met daarin de special over sociale wijkteams.Naar homepageRelevante categorieën: