Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

‘Enkelbanden voor gedetineerden te weinig gebruikt’

Er wordt te weinig gebruik gemaakt van enkelbanden voor elektronisch toezicht op delinquenten. Daardoor zijn de kosten voor gedetineerden onnodig hoog. Dat vindt Reclassering Nederland.

 

 

De Volkskrant meldt dat vandaag.

 Digitaal loket
Een digitaal Loket Elektronische Controle, dat over een paar maanden gaat functioneren, moet het gebruik van elektronische enkelbanden gaan verdubbelen. Ook andere toepassingen via het digitaal loket worden onderzocht, zoals alcoholcontrole op afstand voor delinquenten met een alcoholverbod.

Eén druk op de knop
Via het digitale loket kunnen rechters en officieren met één druk op de knop een enkelband bestellen en opleggen. Volgens directeur Sjef van Gennip van Reclassering Nederland zijn rechters en officieren niet met de enkelbanden vertrouwd en maken ze er daarom te weinig gebruik van.

Cijfers
In Nederland lopen elke dag ongeveer 220 veroordeelden met een elektronische enkelband rond, schrijft de Volkskrant. ‘Over heel 2011 waren dat er 785, terwijl zo'n 15 duizend verdachten en veroordeelden vastzitten in gevangenissen en huizen van bewaring. Een dag detentie kost 217 euro, een elektronische enkelband met toezicht 50 tot 70 euro per dag.’

Detentieschade
Een ander voordeel van elektronisch toezicht  is dat ‘detentieschade’ wordt vermeden. Vaak is het zo dat gevangenen hun werk verliezen, daarmee inkomen, huis en sociale netwerk. Mede daardoor verhoogt de kans op recidive. Zeven op de tien gedetineerden recidiveert. Een enkelband stelt een veroordeelde in staat te blijven werken of studeren. Volgens Van Gennp is de recidive bij elektronisch toezicht en werkstraffen ‘stukken lager’. ‘Want toezichtstraffen gaan vaak gepaard met gedragscorrigerende maatregelen, zoals leren omgaan met je agressie of pedoseksuele gevoelens.’

 Bron: de Volkskrant

 



Naar homepage



Relevante categorieën: