Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

‘Eén op de tien 7-8 jarigen hoort stemmen’

Het horen van stemmen komt voor bij ongeveer één op de tien kinderen van zeven en acht jaar oud.

De meesten van hen hebben nauwelijks last van de stemmen. Het horen van stemmen gaat veelal vanzelf weer over. Een aantal factoren, zoals het meemaken van traumatische gebeurtenissen, kan echter leiden tot het blijven aanhouden van de stemmen of het ontstaan van waanachtige ideeën. Dit ontdekte psycholoog Agna Bartels van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Op 18 mei 2011 promoveerde zij op haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Stemmen
Psycholoog Bartels is de eerste onderzoeker die het horen van stemmen bij jongere kinderen, zeven- en achtjarigen, onderzocht. Uit het onderzoek bleek dat het horen van stemmen vaker voorkwam bij plattelandskinderen dan bij stadskinderen. Bij laatstgenoemden waren de stemmen wel ernstiger van aard en hadden ze meer impact. Ongeveer vijftien procent van de kinderen die stemmen hoorden, had er veel last van. De ouders rapporteerden meer problemen over hen, met name psychosomatische klachten als buikpijn en hoofdpijn. Volgens de promovendus zijn er weinig verschillen gevonden in complicaties tijdens de zwangerschap en vroege ontwikkelingsstoornissen bij de groep kinderen die stemmen hoorde en de controlegroep die geen stemmen hoorde.

Vijf jaar later
Na vijf jaar werden 337 van de oorspronkelijke groep van 694 kinderen opnieuw geïnterviewd. De kinderen waren gelijk verdeeld over de groepen met en zonder het horen van stemmen. Er was, net als bij de eerste meting, geen verschil in het vóórkomen van dit soort hallucinaties. Bijna een kwart van de kinderen hoorde nog steeds stemmen, terwijl negen procent van de controlekinderen deze voor het eerst rapporteerde over de voorgaande vijf jaren.

Traumatische gebeurtenissen
Voorspellend voor het voortduren was het horen van meer dan één stem tijdens de eerste meting en het toeschrijven ervan aan een externe bron, aldus Bartels. De kinderen die stemmen hoorden tijdens deze tweede meting hadden meer traumatische en stressvolle gebeurtenissen meegemaakt. Ook hadden ze vaker waanachtige ervaringen, meer psychosomatische klachten en meer denkproblemen. Uit het onderzoek bleek dat beter ontwikkelde vaardigheden om emoties of bedoelingen van anderen correct te interpreteren beschermend werkt tegen de vorming van waanideeën bij kinderen die stemmen horen.
 
Bron: Rijksuniversiteit Groningen



Naar homepage



Relevante categorieën: