Vakbladvoor sociale professionals
en het sociaal domein

Ranglijst

Het doet me een beetje denken aan die belegen mop uit de Koude Oorlog-tijd: Russische grootmeester verliest tweekamp van zijn Amerikaanse tegenstander.
Ranglijst

De Sowjet Unie is tweede geworden en Amerika voorlaatste, melden de Sowjet-media.

Er zal weer met spanning naar uitgekeken zijn op de hogescholen en universiteiten: de nieuwste Elsevier-enquête. Ik zie voor me hoe bestuurders samen met hun communicatiespecialisten amechtig zwetend de Elsevier doorbladeren. ‘Jongens, hoe gaan we onze goede prestaties voor het voetlicht brengen?’ Als je de nieuws- en persberichten, tweets en andere boodschappen van diverse universiteiten en hogescholen moet geloven: er zijn alleen maar winnaars.

 

‘Hanzehogeschool beste hogeschool van Noord-Nederland’, kopt bijvoorbeeld het glimmende nieuwsbericht van deze hogeschool. Hoeveel hogescholen telt Noord-Nederland? Drie volgens mij. Stenden, Hanzehogeschool en de NHL. De Hanzehogeschool is zevende geëindigd in de Elsevier-ranglijst. In de grauwe middenmoot zou je kunnen zeggen. Minder dan de helft (44%) van de studenten op de 50 opleidingen is bovengemiddeld tevreden. Maar het is natuurlijk het goede nieuws dat naar buiten gaat. ‘Hé, zien jullie dat? We staan wel dik boven Stenden (16e) en NHL (23e).’

 

Het nieuwsbericht van de HvA is ook fraai: ‘Hva stijgt op ranglijst Elsevier. (...) De Hogeschool van Amsterdam staat dit jaar 18e op de ranglijst, op een totaal van 26.’ Niet zo best denk je dan, maar het bericht gaat gelukkig verder: ‘Dat is een stijging ten opzichte van vorig jaar, toen de HvA 13e van 14 grote hogescholen stond op de ranglijst.’ Eerlijk is eerlijk: HvA-bestuurder Jet Bussemaker toont ook realisme en nuchterheid. ‘We zijn er natuurlijk nog niet. Want er valt her en der echt nog wel het een en ander te verbeteren.’ 

 

Van Hogeschool Inholland (26e en laatste geëindigd) heb ik geen berichten langs zien komen. Ook op de website van Inholland vind ik geen verwijzingen naar de Elsevier-enquête. Ze kennen daar het spreekwoord. Wie geschoren wordt, moet stil zitten.

 Naar homepage


Olaf Stomp,

Relevante categorieën: