Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Elektroshock helpt herinneringen verstoren

Het is mogelijk om nare herinneringen te verstoren door elektroshock. Dat ontdekten onderzoekers Marijn Kroes en Guillen Fernandez van het Nijmeegse Donders Centre for Neuroscience.
Elektroshock helpt herinneringen verstoren

Volgens hen zijn deze resultaten veelbelovend voor de toepassing van ECT in het selectief beïnvloeden van het onthouden van gebeurtenissen. Ook kan het mogelijkheden bieden in het ‘wissen' van vervelende of zelfs traumatische herinneringen. 

 

Marijn Kroes en collega’s hebben de geheugenprestaties getest van depressieve patiënten die behandeld worden met elektroconvulsietherapie (ECT). Tijdens de test moeten patiënten zich twee emotioneel onprettige verhaaltjes inprenten, gepresenteerd in de vorm van een dia's met een commentaarstem. Na een week werden de herinneringen van de patiënten opgeroepen door hen een gedeeltelijk afgedekte versie van de eerste dia van het eerste verhaal te tonen.

 

Vervolgens onderging een deel van de patiënten onmiddellijk een ECT-behandeling. Een dag later werd de patiënten gevraagd de gebeurtenissen die verband hielden met het verborgen gedeelte van de eerste dia na te vertellen. Het bleek dat de herinneringen aan die gebeurtenissen minder nauwkeurig waren bij degenen die de ECT-behandeling hadden ondergaan, dan bij de andere groep. Tussen de twee groepen was geen verschil met betrekking tot de herinneringen aan het tweede verhaaltje, dat niet opgeroepen was.

 

Bron: Radboud Universiteit Nijmegen








Naar homepage



Relevante categorieën: