Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Eigen bijdrage Wmo wordt gelijkgetrokken

Mensen die gebruik maken van zorg uit de Wmo gaan in de toekomst allemaal dezelfde eigen bijdrage betalen. Vanaf 1 januari 2019 betaalt iedereen 17,50 euro per vier weken.
Eigen bijdrage Wmo wordt gelijkgetrokken

 

Op dit moment hangt de eigen bijdrage af van iemands inkomen en eventuele vermogen. Dat onderscheid verdwijnt dus vanaf volgend jaar. Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat deze en andere maatregelen bedoeld zijn 'om de zorg en ondersteuning betaalbaar te houden voor mensen die te maken hebben met verschillende soorten van eigen bijdragen in de zorgwetten'. Het abonnementstarief, zoals Volksgezondheid het noemt, staat in het regeerakkoord.

VNG is kritisch
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is kritisch over het plan. 'Het betekent dat er gebroken wordt met het principe 'bijdragen naar draagkracht,' stelt de VNG. Mensen met hogere inkomens die huishoudelijke hulp nu zelf betalen, kunnen straks een beroep gaan doen op de gemeente. 'Dat gaat ten koste van de mensen die dit niet zelf kunnen regelen en betalen,' zei de VNG vorige week nog na overleg met minister Hugo de Jonge.
Bron: ANPNaar homepageReacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.