Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

‘Effect jeugdzorgplus moet groter’

Staatssecretaris Veldhuijzen van VWS wil het effect van de behandeling in de jeugdzorgplus vergroten. Ze schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

De nieuwe aanpak binnen de jeugdzorgplus zou zich volgens Veldhuijzen niet enkel moeten richten op behandeling binnen de instelling ‘maar ook op zijn omgeving thuis en het perspectief dat deze jongere daar of elders geboden kan worden’.

Nieuw beleidskader
VWS heeft voor de jeugdzorgplus in samenwerking met de instellingen die jeugdzorgplus (jeugdzorgplus) bieden, een nieuw beleidskader ontwikkeld. Kern daarvan is, aldus de staatssecretaris in haar brief, ‘dat voor iedere jongere een traject op maat wordt ontwikkeld dat hem een realistisch en in meetbare doelen uitgewerkt toekomstperspectief moet bieden.’

Zes uitgangspunten

Het nieuwe beleidskader kent zes uitgangspunten:
* Jeugdzorgplus moet binnen vijf jaar onderdeel zijn van de jeugdzorg
* Plaatsen met Perspectief: door samenwerking met andere (jeugd)zorgaanbieders de jongeren perspectief bieden op succesvolle terugkeer in de samenleving.
* Plaatsen in het eigen zorggebied.
* Een korte verblijfsduur in geslotenheid binnen een intensief programma
* Kwaliteit, effectiviteit en professionalisering: het actieplan professionalisering jeugdzorg is leidend, ook voor de jeugdzorgplus. Zoals ook de implementatie van competentieprofielen en een uitstroomprofiel hbo en de invoering van beroepenregistratie en tuchtrecht.
* Ouders en kinderen blijven verantwoordelijk.

 Jeugdzorgplus – ook wel gesloten jeugdzorg genoemd – onderscheidt zich van de overige jeugdzorg door de vrijheidsbeperkende maatregelen die aan jongeren kunnen worden opgelegd. Dat gebeurt om te voorkomen dat de jongeren zich onttrekken aan noodzakelijke behandeling.

Klik hier voor brief van de staatssecretaris en het beleidskader.



Naar homepage



Relevante categorieën: