Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Eerste lectoraat over jongerenwerk als beroep

Per 1 oktober 2012 is Youth Spot, het onderzoek en praktijkcentrum voor jongerenwerk, gedoopt tot lectoraat Jongerenwerk in de grote stad aan de Hogeschool van Amsterdam.
Eerste lectoraat over jongerenwerk als beroep

 

Het is het eerste lectoraat in Nederland dat zich specifiek richt op het jongerenwerk als beroep en krijgt als naam:lectoraat Youth Spot, Jongerenwerk in de grote stad. 
 
Lector: Judith Metz
Dr. Judith Metz is benoemd als lector. Sinds 2010 geeft Metz leiding aan Youth Spot
 
Gezamenlijk initiatief
Het lectoraat is een gezamenlijk initiatief vaneen aantal organisaties (Combiwel, Dock, IJsterk, Streetcornerwork, Click F1, ROC TOP, ROC van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam). De samenwerkende partijen zien het  lectoraat als de kroon op hun gezamenlijke initiatief om te werken aan de professionalisering van het jongerenwerk.
 
Specifieke deskundigheid
De vestiging van het lectoraat Youth Spot bekrachtigt volgens de initiatiefnemers dat het jongerenwerk een beroep is dat om specifieke deskundigheid vraagt. 'Historisch onderzoek, resulterend in het boek Kleine stappen, grote overwinningen (2011), wijst uit dat het jongerenwerk gepositioneerd is in het derde domein (vrije tijd) en als kerntaak heeft om vanuit de leefwereld van jongeren, jongeren te begeleiden bij het volwassen worden als deel van de samenleving. Het jongerenwerk draagt hiermee onder andere bij aan het voorkomen van schooluitval,  het terugleiden naar school en de vermindering van jongerenoverlast.'

Onderzoek hard nodig
Volgens de samenwerkende partijen is onderzoek naar de deskundigheid die het jongerenwerk vraagt, hard nodig. Zowel voor het opleiden van nieuwe generaties jongerenwerkers, als voor het professionaliseren van de hedendaagse jongerenwerkpraktijk. Het lectoraat werkt daarom aan het opbouwen van een eigen kennisdomein. Dit doet zij door verder te gaan met het beschrijven en onderbouwen van bestaande werkwijzen zoals De Inloop, Ambulant jongerenwerk en
 
Talentontwikkeling
Verder gaat Youth Spot antwoorden zoeken op nieuwe vragen zoals hoe kan de samenwerking met ouders, vrijwilligers en ketenpartners het beste worden vormgegeven? En: wat is de pedagogische kracht van media zoals sport, ICT, muziek en dans?  Alle projecten worden uitgevoerd in samenwerking met het werkveld en opleidingen om zo te kunnen garanderen dat nieuwe inzichten daadwerkelijk aansluiten bij de jongerenwerkpraktijk en hun weg vinden naar studenten.
 
Youth Spot is in 2008 opgericht door opleidingen en het werkveld om samen te werken aan de professionalisering, praktijkontwikkeling en profilering van het jongerenwerk in Amsterdam.  Het lectoraat is verbonden aan  het Kenniscentrum Maatschappij en Recht van de Hogeschool van Amsterdam.


Naar homepage



Relevante categorieën: