Vakbladvoor sociale professionals
en het sociaal domein

Eerste Kamer is tegen extra bezuiniging jeugdzorg

De oppositie in de Eerste Kamer wil niet dat het kabinet vanaf 2025 extra gaat bezuinigen op de jeugdzorg. Een motie van GroenLinks-fractievoorzitter Paul Rosenmöller om de bezuiniging van tafel te halen, wordt door een meerderheid gesteund. Premier Mark Rutte maakte tijdens het debat in de Eerste Kamer over de regeringsverklaring echter duidelijk dat hij niet wil afzien van de bezuinigingsplannen.
Eerste Kamer is tegen extra bezuiniging jeugdzorg


Rutte vertrouwt op een goede afloop van de onderhandelingen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Maar vooralsnog weigert, uit protest tegen de bezuinigingen op de jeugdzorg, de VNG verder mee te werken aan hervormingsplannen voor de jeugdzorg die gemaakt worden aan een ‘hervormingstafel’.

In de Eerste Kamer stond de structurele extra bezuiniging van een half miljard op de jeugdzorg vanaf 2025 ter discussie. Die bezuiniging is ‘bot’, ‘niet onderbouwd’, ‘ongewenst’ en ‘het lelijke eendje in het coalitieakkoord’, stelde Rosenmöller. ‘Als kwetsbare jongeren dat nodig hebben, moeten zij snel en kwalitatief goede jeugdzorg krijgen.’

 


Naar homepage