Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Een geïntegreerde behandeling van trauma en verslaving

Timo is 40 jaar als hij wordt opgenomen voor een intensieve klinische behandeling. Hij heeft dan al meerdere ambulante behandeltrajecten en opnames achter de rug. Helaas blijven de klachten onverminderd aanwezig. Timo heeft een licht verstandelijke beperking en is in zijn jeugd ernstig gepest. Alhoewel hij hard zijn best doet om ‘erbij te horen’, lukt het hem vaak niet om aan de verwachtingen van anderen te voldoen.

In zijn schooltijd werd hij buitengesloten, uitgelachen en uitgescholden door leeftijdsgenoten, omdat hij ‘anders’ was. Nu heeft hij weinig mensen om zich heen staan. Het contact met familie is verwaterd en vrienden heeft hij nauwelijks. Hij vindt het moeilijk om contact met mensen aan te gaan en is onzeker over zichzelf. Hij heeft vaak het gevoel dat anderen hem niet begrijpen en voelt zich eenzaam. Soms komt hij dagen niet uit zijn flat.

Een heftig verhaal, uit het leven van Timo (gefingeerde naam). Helaas komen dergelijke verhalen vaker voor bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Uit onderzoek blijkt dat mensen met een LVB vaker ingrijpende gebeurtenissen (ook wel life events genoemd) en potentieel traumatische ervaringen meemaken dan mensen met een gemiddelde intelligentie.

Lees hier het artikel of word abonnee.



Naar homepage