Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

E-learning gehandicaptenorganisaties en ggz over kindermedicatie

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) wil samen met organisaties in de gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg een e-learning Kindermedicatie ontwikkelen voor niet-medisch en niet-verpleegkundig geschoold personeel. Medicijngebruik van een kind roept bij hen nogal eens vragen op.
E-learning gehandicaptenorganisaties en ggz over kindermedicatie

Steeds meer kinderen en jongeren krijgen medicatie voorgeschreven. Dat geldt ook voor psychofarmaca. Vragen waar niet-medisch en niet-verpleegkundig betrokkenen mee zitten, zijn bijvoorbeeld: Wat is de werking van het medicijn, wat zijn bijwerkingen, hoe moet dit kind het medicijn gebruiken en welke rol heb ik daarin? Hoe herken ik problemen met medicijngebruik en wat kan ik dan doen?

 

Juiste wijze gebruikt

Voor een goede werking van medicijnen is het belangrijk dat een kind deze op een juiste wijze gebruikt. Ook niet-medisch en niet-verpleegkundig betrokkenen bij de zorg voor een kind of een jongere kunnen een bijdrage leveren aan succesvol medicijngebruik. Dit lukt alleen als alle betrokkenen beschikken over enige kennis van medicijnen en het gebruik daarvan.

 

E-learning

Speciaal voor degenen in de GGZ en gehandicaptenzorg die werken met kinderen en jongeren en die relatief weinig kennis hebben over medicatie, wil het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik de e-learning Kindermedicatie ontwikkelen. In deze cursus ligt de nadruk op psychofarmaca.

 

Onderwerpen

Onderwerpen zijn: Welke geneesmiddelengroepen zijn er binnen de psychofarmaca, wat is hun werking, van welke bijwerkingen kan sprake zijn, waar moet je als professional op letten? Ook enkele andere veelvoorkomende medicijngroepen worden besproken zoals middelen bij astma/COPD, diabetes en epilepsie. Daarnaast veel aandacht voor medicijngebruik bij kinderen in algemene zin: medicatieveiligheid, hulp en begeleiding, contact met de ouders, wanneer moet de apotheker of voorschrijver worden ingeschakeld?

 

Meedenken over e-learning?

Het IVM roept organisaties (gehandicaptenzorg of geestelijke gezondheidszorg) mee te werken aan de ontwikkeling van de e-learning Kindermedicatie. Dat kan per mail of per telefoon: Monique Dirven van het IVM, tel. 0888-800 400.



Naar homepage



Relevante categorieën:

ggz |