Meer of minder succesvol en meer of minder binnen de grenzen van de rechtsstaat. Professionals die zich in preventieve zin met deze doelgroepen bezighouden, staan voor een moeilijke taak. Het doel is meestal wel helder: de situatie of verschillende leefgebieden op orde brengen, dan wel escalatie zien te voorkomen. Hoe meer beschermende factoren op orde zijn, hoe kleiner de kans op recidive of afglijden. Daarbij spelen echter allerlei complicerende factoren een rol. De voorwaarden voor succes zijn meestal niet optimaal: een gebrek aan vertrouwen is een lastige startsituatie voor samenwerking tussen professionals en burgers. Het startpunt is bovendien vaak geen hulpvraag, maar bezorgdheid vanuit de overheid. Een krappe woningmarkt en wachtlijsten voor hulp helpen ook niet mee.
Lees het artikel hier of word abonnee en krijg toegang tot alle artikelen van Sozio op sociaaldigitaal.nl.
Noël Romijn (1990) is coach, communicatietrainer en onderzoeker. Hij zet bij het lectoraat Mind the Gap zijn ervaring als trainer en ontwikkelaar in bij de projecten Inclusie & Veiligheid en Grip op Onbegrip.
Henk Spies is lector Mind the Gap en Veiligheidsbeleid. Hij studeerde psychologie aan de Universiteit Utrecht en werkte er vervolgens tien jaar als onderzoeker bij de faculteit Algemene Sociale Wetenschappen. Toen al hadden risicojongeren zijn speciale interesse; hij promoveerde op een proefschrift over sociale uitsluiting en participatiebeleid. In de jaren daarna werkte Henk als onderzoeker, adviseur, trainer en projectleider voor verschillende sociale diensten, welzijnsorganisaties, onderwijsinstellingen, brancheorganisaties en ministeries. Hij heeft een eigen onderzoeks- en adviesbureau en is sinds 2020 lector bij Avans Hogeschool.