Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Documentaire over psychiatrische gedetineerden bekroond

De NCRV-documentaire Paviljoen 7 van Zoli Schwarcz heeft de Psyche Mediaprijs 2011 gewonnen.

Paviljoen 7 laat de dagelijkse praktijk zien van het Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC) op de dertiende verdieping van de Penitentiaire Inrichting Over-Amstel in Amsterdam, beter bekend als de Bijlmerbajes.  Op Paviljoen 7, de Intensive Care-afdeling van het PPC, worden gedetineerden behandeld die in een ernstige psychiatrische crisis zijn beland. De meesten van hen zijn psychotisch, sommige van hen suïcidaal. In reguliere gevangenissen zijn deze gedetineerden niet meer te behandelen.

Taboedoorbrekende film
Volgens de jury ‘is Paviljoen 7 een taboedoorbrekende film die op een indrukkwekkende manier laat zien dat psychiatrische stoornissen altijd bestaan in interactie met de samenleving. Hulpverlening kan dan bijdragen aan verharding of verbetering van het lot van psychiatrische patiënten. Filmmaker Zoli Schwarcz zet geen ‘mooi verhaal’ neer maar geeft een reëel beeld.’

Psyche Mediaprijs
Met de Psyche Mediaprijs wordt een journalist of programmamaker beloond die op uitmuntende wijze bijdraagt aan meer openheid en minder schaamte over psychische aandoeningen. De prijs bestaat uit een kunstwerk van Beeldend Gesproken en een geldprijs van  5.000 euro.

Klik hier om de documentaire te bekijken of op de foto.

 




Naar homepage



Relevante categorieën:

ggz |