Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Documentaire over Eigen Kracht bij NCRV

Maandag 11 januari zendt de NRCV-televisie, in de serie Dokument, een documentaire uit over de methodiek van Eigen Kracht conferenties.

De documentaire is gemaakt door Paul de Bont (productie) en Marlou van den Berge.

Het gezin van Annemarie heeft al jaren grote problemen. Hulpverleners komen en gaan, maar weten niet hoe ze het gezin moeten helpen. Annemarie besluit een ‘Eigen Kracht-conferentie’ te organiseren. In NCRV Dokument Met eigen kracht is te zien hoe zij met familieleden en vrienden op overtuigende wijze en zonder de inbreng van hulpverleners de problemen oplost.

Zonder hulpverleners

Eigen Kracht veroorzaakt een stille revolutie in de hulpverlening. Gezinnen met problemen zoeken steeds vaker zonder hulpverleners, gezinscoaches of voogden, maar met familie en vrienden achter gesloten deuren naar een oplossing. Uit onderzoek blijkt dat na de conferentie gezinnen minder steun nodig hebben van professionele hulpverleners dan voor de conferentie. Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin pleitte begin oktober voor meer Eigen Kracht- conferenties binnen het hulpaanbod. Rouvoet: ‘In zeer complexe situatie blijkt een Eigen Kracht-conferentie onvermoede kracht, energie en oplossingen los te maken.’

Plan gesmeed

Zoon Thomas (24) heeft zulke grote schulden dat hij weer bij zijn moeder is gaan wonen, met zijn vriendin en hun pasgeboren baby. Zijn broer Jeroen (16) spijbelt veel en heeft sombere gedachten. Het huis is te klein en de baby huilt vaak. Vijftienjarige dochter Laura kan de drukte niet aan en gaat tot verdriet van haar moeder vrijwillig naar de jongerenopvang. Annemarie vraagt haar familie om mee te doen aan een Eigen Kracht-conferentie. Terwijl de hulpverleners een stap terug doen, wordt door het gezin, familie en vrienden een plan gesmeed en gaan ze de problemen zelf te lijf.

Klik hier voor de trailer van de documentaire.

 

 

NCRV Dokument Met eigen kracht

De stille revolutie in de hulpverlening

Maandag 11 januari 2010
22.50 uur, Nederland 2Naar homepage


De Redactie,

Relevante categorieën:


Reacties op dit artikel:


Mirjana Petrovic
27 januari 2010 - 23:56


Ik heb de documentaire bekeken. Het goede aspect van de 'eigen kracht' methode vind ik dat het netwerk optimaal ingezet wordt. Het belangrijkste vond ik het eigen initiatief en de verantwoordelijkheide die de desbetreffende mensen moeten nemen.
Ik was erg onder de indruk van het resultaat. Ik moet hier wel bij zeggen dat vooral moeder overkwam als een heel sterk persoon. Zij koos voor haar eigen geluk, erg belangrijk.
Wat ik opvallend vond was de wens te studeren van één van haar zoons. Dit werd ook gestimuleerd.
De documentaire is een aanrader. Al is het alleen maar om te bedenken dat de meeste cliënten in staat zelf oplossingen te bedenken en iets aan hun problemen te doen. Hulpverleners grijpen vaak te snel in.

Ik sluit me bij Leandra aan betreft Family Matters. Goed programma.

Leandra Tanis
08 januari 2010 - 14:11


Het lijkt me een geweldige documantaire om te zien. Enkele weken geleden heb ik ook een documantaire gezien over twee mannen die werken met moeilijke jeugd.IKON Doc: Anybody there...?
Ook het programma van Family Matters vind ik geweldig. Zo hoort in mijn ogen elke hulpverlener te zijn!


Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:
Om spam tegen te gaan dient u het onderstaande hokje aan te vinken en moet u mogelijk een vraag beantwoorden.

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.