Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

'Depressie en angst gaan altijd samen bij pubers'

Depressie en angst ontwikkelen zich tijdens de vroege adolescentie tegelijk.

Die conclusie trekt Willemijn Hoek in haar onderzoek waarop ze 1 maart promoveert aan de Vrije Universiteit. Volgens haar zijn er geen aparte online behandelingen nodig voor depressie of angst bij jongeren.

Door de verplichte toestemming van ouders en andere eisen voor onderzoek bij adolescenten is het vrijwel onmogelijk preventieve interventies op effectiviteit te onderzoeken.

Geen hulp

De meeste jongeren die depressie- en angstklachten hebben zoeken geen hulp zolang de klachten niet tot ernstige beperkingen leiden. Preventieve interventies via internet zijn misschien aantrekkelijker voor deze jongeren dan face-to-face hulpverlening. Willemijn Hoek onderzocht de effectiviteit van een online interventie voor 12-21-jarigen met depressie- en angstklachten.

Drempel
Het was moeilijk om jongeren te vinden die wilden meedoen aan de studie. Veel adolescenten gaven aan dat de verplichte toestemming van ouders een drempel voor deelname vormde. De studie van Hoek roept dan ook de fundamentele vraag op hoe valide de uitkomsten zijn van studies naar online interventies voor depressie en angst bij adolescenten. Zij vond geen bewijs dat de interventie depressieve en angstklachten effectief vermindert in vergelijking met een controlegroep. Door de kleine steekproef kan zij geen harde uitspraken doen over haar bevindingen.

Vroege adolescentie
Hoek beschrijft ook een studie naar de ontwikkeling van depressie en angst in de puberteit. Haar bevindingen impliceren dat depressie en angst zich tijdens de vroege adolescentie tegelijk ontwikkelen. Het is onwaarschijnlijk is dat adolescenten die depressieve gevoelens hebben geen angstsymptomen vertonen en andersom, onafhankelijk van sekse of mate van klachten.

Klik hier om het proefschrift te kunnen lezen.

Bron: Vrije Universiteit



Naar homepage



Relevante categorieën: