Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Deelonderzoeken commissie Samson

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen deden verschillende deelonderzoeken voor de Commissie Samson. Hieronder de bevindingen.
Deelonderzoeken commissie Samson

 

Misbruik in de pleegzorg

Seksueel misbruik van kinderen in pleegzorg. Aard en omvang van seksueel misbruik in de pleegzorg en de reactie op signalen.
 
Onderzoeksleider prof. dr. Hans Grietens, hoogleraar Orthopedagogiek, tel: 050-363 9176, e-mail: h.grietens@rug.nl
 
Dit deelonderzoek had betrekking op de periode 1945-2007. De centrale vraag was hoe seksueel misbruik van kinderen in pleegzorg mogelijk was. Op basis van gegevens uit een landelijke survey naar incidenten, een analyse van meldingen die bij de commissie Samson binnenkwamen en gesprekken met slachtoffers en professionals, werd getracht een beeld te verkrijgen over hoe dit probleem kon ontstaan en welke de reacties waren op signalen.
 
De onderzoekers stelden vast dat seksueel misbruik van pleegkinderen niet zelden een zeer ernstig karakter. Kinderen die al eerder slachtoffer waren geweest van misbruik en kinderen die vaak werden verplaatst in de zorg, waren zeer kwetsbaar. Klachten werden niet naar buiten gebracht uit schrik, schaamte of onwetendheid en wanneer dit toch gebeurde, werd er vaak geen of nauwelijks geloof aan gehecht.
 
Conclusie
Conclusie van dit onderzoek is dat seksueel misbruik van kinderen in pleegzorg mogelijk was door een samenspel van factoren bij kinderen (zoals gedragsproblemen na eerder misbruik), pleeggezinnen (zoals sociale isolatie), zorgverleners (zoals gebrek aan professionalisering) en de hele samenleving (zoals sociale uitsluiting).
 
 
Het onderzoeksrapport is te downloaden via http://www.rug.nl/staff//h.grietens/projecten
 
 
Toezicht op de jeugdzorg
 
-      Jeugdzorg in Nederland, 1945-2010. Resultaten van deelonderzoek 1 van de Commissie-Samson: Historische schets van de institutionele ontwikkeling van de jeugdsector vanuit het perspectief van het kind en de aan hem/haar verleende zorg.
 
-      Overheid en gedwongen jeugdzorg: een nader onderzoek naar toezicht en inspectie in de periode na de Tweede Wereldoorlog tot midden jaren tachtig.
 
Onderzoeksleider van beide projecten is prof. dr. Jeroen J.H. Dekker, hoogleraar Grondslagen van de Pedagogiek, tel. 050-363 6497/6500 , e-mail: j.j.h.dekker@rug.nl
 
Er zijn vier thema’s onderzocht: het systeem van instellingen, de pedagogische cultuur, het kindperspectief en toezicht en inspectie.
 
De kinderbescherming begon als verzuild systeem. Door de ontzuiling en de mondigheidsrevolutie van de jaren 60 kwam ze in een legitimiteitscrisis. Het aantal kinderbeschermingsmaatregelen en uithuisplaatsingen daalde daardoor scherp. Vanaf begin jaren 80 herstelde de kinderbescherming zich en vernieuwde radicaal. Ze werd kleinschaliger, kindgerichter, meer gericht op pleegzorg en op behandeling in plaats van op verzorging en heropvoeding. Ze werd professioneler en kwam onder invloed van protocollering en marktdenken. En de naam veranderde: van kinderbescherming naar jeugdzorg. Deze vernieuwing betekende niet automatisch dat de jeugdzorg veiliger werd. Oud-pupillen hadden veel kritiek op de tehuizen en ook op de pleegzorg. Voor de meesten gold niettemin: alles liever dan in een tehuis. Er bestond allerlei toezicht op de jeugdzorg, maar overheidsinspectie was tot in de jaren tachtig beperkt. Media publiceerden ook over de jeugdzorg, vooral over mistoestanden. Als zelfbenoemde maatschappelijke toezichthouders konden ze soms grote invloed uitoefenen.
 
 
De onderzoeksrapporten zijn te downloaden via http://www.rug.nl/staff//j.j.h.dekker/research

 
Bron: Rijksuniversiteit Groningen


Naar homepage



Relevante categorieën: