Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

De Adoptiemonologen: dertig levensverhalen over adoptie

Een podium bieden aan geadopteerden. Dat was voor journalist Marina van Dongen de belangrijkste aanleiding voor haar boek De Adoptiemonologen. Van Dongen, zelf geadopteerd uit Griekenland, presenteerde haar boek 16 oktober in café Hofman in Utrecht.
De Adoptiemonologen: dertig levensverhalen over adoptie

‘Ik wilde een boek schrijven waarin geadopteerden, puur vanuit hun eigen ervaring, vertellen hoe het is om geadopteerd te zijn.’ De adoptiemonologen bevat dertig levensverhalen van bekende en onbekende Nederlanders.

 

Volgens Van Dongen is adoptie veel meer dan een sprookje van een arm kind dat wordt gered. En is adoptie veel meer dan een ontroerende hereniging met de biologische familie, zoals we dat van televisie kennen. Ze wilde een boek schrijven waarin de impact van adoptie tot zijn recht komt, of die verhalen nu positief of negatief zijn.

 

Het heeft Van Dongen altijd gestoord dat anderen met haar levensgeschiedenis en die van andere geadopteerden aan de haal gingen. Er is namelijk al veel onderzoek gedaan naar adoptie, maar volgens de schrijfster komen geadopteerden in die onderzoeksrapporten nauwelijks aan het woord. ‘Het gros van de mensen leest die onderzoeksresultaten niet. Ze kijken naar het programma Spoorloos en denken dat dat het hele verhaal is, maar dat is maar een heel klein deel, de rest wil ik ook met dit boek laten zien’, aldus Van Dongen.

 

Tijdens de presentatie van haar boek gaf Van Dongen aan dat het niet altijd mee viel om een adoptiekind te zijn. Vragen als: Hoe ga je om met het gegeven dat je zowel afgestaan als uitgekozen bent? Hoe is het om als enige in het gezin een andere huidskleur te hebben? Speelt adoptie een rol bij het aangaan van relaties? Hoe is het als je zelf kinderen krijgt? Wanneer zoek je contact met je biologische ouders? Levert dat op wat je ervan had verwacht? Het zijn allemaal vragen waar ze mee worstelde en met haar alle andere geadopteerden.

 

De Adoptiemonologen staat vol levensverhalen over identiteitsvorming en het overwinnen van tegenslagen. Het boek bevat de levensverhalen van zangeres Liesbeth List, cabaretier Daniël Arends, schrijver Stephan Sanders en harpiste Lavinia Meijer, samen met de verhalen van 27 andere geadopteerden. Net als 55.000 andere Nederlanders zijn zij als kind geadopteerd. 

 

 

Marjolijn Vossebelt








Naar homepage



Relevante categorieën: