Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

‘Creëer één landelijk online ggz-centrum’

Er moet één goed functionerend eHealth-, mHealthcentrum komen in Nederland waar naar verwezen kan worden. Dat vindt Jim van Os, hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Maastricht.
‘Creëer één landelijk online ggz-centrum’

Bij eHealth gaat het om ict-toepassingen in de gezondheidszorg zoals bijvoorbeeld online hulpverlening. Bij mHealth om online hulp via smartphones, bijvoorbeeld via apps.


Volgens Van Os is het een slechte zaak is dat veel ggz-instellingen hun eigen eHealth en mHealth zorg aanbieden. ‘Vrijwel allemaal van slechte kwaliteit. Je moet centraal in Nederland één groot virtueel online ggz-centrum inrichten. Dat bepleit ik al heel lang bij ministerie en zorgverzekeraars. Ik denk dat het er op een gegeven moment wel gaat komen, dat zou fantastisch zijn.’


Onontbeerlijk

Volgens de Maastrichtse hoogleraar is met de toegenomen vraag naar ggz-zorg een dergelijk centrum onontbeerlijk. ‘Twintig procent van de Nederlanders kwakkelt jaarlijks psychisch en komt in principe in aanmerking voor een of andere diagnose van de DSM. Dat kun je nooit oplossen met één-op-één-zorg. We hebben onvoldoende nagedacht over hoe we zorg verlenen aan  die groep. Dat kun je niet één op één met een hulpverlener in een kamertje oplossen, dat is onbetaalbaar. Het is een public health issue: hoe krijg ik met beperkte middelen zo goed mogelijke zorg voor zoveel mogelijk mensen? Dat moet je oplossen met eHealth, mHealth. We moeten toe naar één goed eHealth, mHealthcentrum in Nederland waar de huisarts naar kan verwijzen. Met excellente tools en minimale begeleiding kunnen veel mensen zichzelf beter maken.’ Blijft over, vervolgt Van Os, de groep met zwaardere klachten. ‘Die kun je helpen in de specialistische ggz-zorg.’


Het uitgebreide  interview met Jim van Os verschijnt in het oktobernummer van Sozio-SPH. Daarin staat een special over stoornissen. Sozio-SPH is mediapartner van Logacom, dat op 11 december een kenniscongres over stoornissen organiseert. 


Olaf Stomp

 

 Naar homepageRelevante categorieën: