Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Complexere samenleving oorzaak groei LVG-zorg

De drastisch gegroeide vraag naar AWBZ-zorg door mensen met een lichtere verstandelijke beperking is te verklaren uit maatschappelijk ontwikkelingen en indicatiestellingen. Dat stelt het SCP (Sociaal Cultureel Planbureau) in het rapport Zorg beter begrepen dat vandaag is verschenen.
Complexere samenleving oorzaak groei LVG-zorg

Tussen 1998 en 2011 is de vraag naar AWBZ-zorg door mensen met een lichtere verstandelijke handicap bijna vervijfvoudigd. En die groei komt niet zozeer omdat het aantal personen met een verstandelijke beperking is toegenomen. Maatschappelijke ontwikkelingen, zoals minder eenvoudig werk, hogere eisen in onderwijs en meer digitalisering verklaren vooral de groei. Daarnaast heeft een gevarieerde aanbod van zorg en de wijze van indiceren de hulpbehoefte zichtbaar gemaakt en zorgvraag doen toenemen.

 

Herkennen
De brancheorganisatie in de gehandicaptenzorg, VGN (Vereniging Gehandicaptenzoeg Nederland) zegt de door het SCP geschetste ontwikkeling over de toegenomen complexiteit van de samenleving te herkennen en maakt zich zorgen over de beschikbaarheid van de noodzakelijke ondersteuning voor deze mensen. ‘Met de komst van de Wmo 2015 wordt een groter beroep gedaan op de zelfredzaamheid van burgers, ook van burgers met een beperking. En juist deze burgers weten de weg naar de zorg moeilijk te vinden. Dit vraagt van gemeenten een zeer actieve houding om deze groep goed in beeld te krijgen en te houden’, aldus de VGN op haar website.


Zorg beter begrepen, het SCP-rapport.

 

 



Naar homepage



Relevante categorieën:

LVG |