Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

‘Combinatie pillen, praten en trainen meest effectief tegen verslaving’

Naast pillen en praten is er een derde methode die helpt bij verslavingsbehandelingen: cognitieve training. Dat stelde hoogleraar ontwikkelingspsychopathologie Reinout Wiers tijdens het Verslavingscongres van Logacom op 8 oktober.
‘Combinatie pillen, praten en trainen meest effectief tegen verslaving’

Uit Wiers’ onderzoek blijkt onder meer dat mensen met een alcoholprobleem er een jaar later beter aan toe zijn wanneer ze een speciale training doen naast hun gewone behandeling, dan wanneer zij alleen gedragstherapie krijgen. Reinout Wiers, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, was een van de centrale sprekers op het congres dat gehouden werd in de Meervaart in Amsterdam.

 

Uit onderzoek onder mensen met een alcoholprobleem blijkt dat terugval in verslavingsgedrag ruim tien procent lager is bij alcoholisten die een specifieke training kregen, dan bij de groep die naast hun gewone behandeling geen extra training kreeg of een neptraining.

 

In de meeste behandelingen van verslaving wordt er gekozen voor een oplossing van praten of pillen. Wiers vindt dat niet per se slecht, maar hij denkt wel dat het anders kan omdat vijftig procent van de verslaaf­den een jaar na behandeling terugvalt en zeventig procent na drie jaar. Door training als derde methode toe te voegen heeft de behandeling langer effect ontdekte de Amsterdamse hoogleraar.

 

Volgens Wiers is het de kunst om de optimale combinatie te vinden tussen pillen, praten en trainen voor verschillende problemen, bij verschillende mensen. Praten kan voor motivatie zorgen om te trainen, en wellicht kan het effect van training met pillen versterkt worden.

 

Twee soorten trainingen

Wiers onderscheid twee soorten trainingen: de eerste is gericht op een specifiek cognitief proces dat een rol speelt bij het probleem, de tweede training richt zich op het algemene proces.  Aandachtstraining en training van actietendensen zijn voorbeelden die gericht zijn op het specifieke cognitieve proces. ‘We trainen mensen met een verslaving door ze bijvoorbeeld op de computer plaatjes van alcohol van zich af te laten duwen met een joystick. Dit wegdrukken lijkt te helpen. Veel rokers hebben bijvoorbeeld de neiging om steeds weer hun aandacht naar de sigaret toe te bewegen. Met een joystick test ga je systematisch de aandacht weg trainen van dat roken,’ aldus Wiers.

 

Behalve Reinout Wiers spraken ook Dr. Annematt Collot d’Escury, Prof.dr. Hendrik Roozen en Dr. Martine Delfos tijdens het Verslavingscongres. ’s Middags was er tijd voor discussies tijdens diverse deelsessies.

 

Meer informatie over de test van de onderzoeksgroep van Wiers is hier te vinden:

http://www.impliciet.eu/

 

 

Marjolijn Vossebelt

 

 Naar homepageRelevante categorieën: