Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

'Classificatie milde paniek noodzakelijk'

Milde paniek moet opgenomen worden in de nieuwe versie van het DSM-classificatiesysteem.

Dit concludeert Neeltje Batelaan in haar proefschrift. Zij promoveerde op 12 januari op haar proefschrift over paniek en volksgezondheid. Zij maakte gebruik van de data van NEMESIS. NEMESIS doet onderzoek naar de psychische gezondheid van de Nederlandse bevolking en wordt uitgevoerd door het Trimbos-instituut.

Aandacht gezondheidszorg nodig?

Eén van de belangrijkste vragen die zij in dit proefschrift onderzoekt is de vraag in hoeverre milde paniekklachten aandacht van de gezondheidszorg behoeven. Milde paniekklachten voldoen niet aan de criteria van ‘de paniekstoornis’ omdat de aanvallen onvoldoende frequent zijn of gepaard gaan met onvoldoende symptomen.

Niet in DSM momenteel
Milde paniek wordt momenteel niet geclassificeerd in psychiatrische classificatiesystemen zoals de DSM. Daarom is er geen ‘evidence-based beleid’ of interventies nodig zijn voor mensen met milde paniek.
Gebruik makend van de data van NEMESIS toont Neeltje Batelaan aan dat milde paniekklachten jaarlijks bij ongeveer 2% van de Nederlandse volwassenen voorkomen.

Functioneren beperkt
Hoewel milde paniek minder ernstig is dan de paniekstoornis, gaat milde paniek gepaard met redelijk veel symptomen en is het functioneren van mensen met milde paniek beperkt. Hoewel 80% van de mensen met milde paniek binnen 2 jaar herstelt, valt van hen meer dan een derde binnen diezelfde periode weer terug.

Kosten
Door zorggebruik en ziekteverzuim worden de kosten van milde paniek geschat op ruim €6000 per jaar per persoon met milde paniek, hetgeen neerkomt op €121 miljoen per miljoen inwoners per jaar. Milde paniek blijkt tenslotte de belangrijkste voorspeller te zijn voor het ontstaan van angststoornissen binnen een jaar, en het meest belangrijke aangrijpingspunt voor preventie.

Beleid
Op basis van deze gegevens concludeert zij dat classificatie van milde paniek nodig is, zodat een beleid kan worden opgesteld hoe de eerste lijn en de geestelijke gezondheidszorg om zouden moeten gaan met milde paniekklachten.
Deze conclusie is in overeenstemming met de (voorlopige) visie van de internationale werkgroep die de volgende versie van het DSM-classificatiesysteem voorbereidt. 



Naar homepage


De Redactie,

Relevante categorieën:

ggz |