Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Christina van der Feltz-Cornelis hoogleraar Sociale Psychiatrie

De Universiteit van Tilburg heeft Christina van der Feltz-Cornelis met ingang van 1 februari 2010 benoemd tot hoogleraar op de bijzondere leerstoel Sociale Psychiatrie.

De leerstoel, die reeds 15 jaar bestaat en voorheen werd bekleed door  prof. dr. P.P.G. Hodiamont, wordt bekostigd door GGz Breburg Groep en is ondergebracht bij de sectie Klinische Psychologie aan de Faculteit Sociale Wetenschappen.

De sociale psychiatrie is gericht op de gedragsgestoorde mens in zijn of haar omgeving. Wezenlijk daarin is de aandacht voor de wisselwerking tussen de sociale situatie van patiënten met depressie en angststoornissen en de (on)mogelijkheden van het individu anderzijds.

Christina Van der Feltz zal zich binnen haar leeropdracht richten op het bevorderen van de geestelijke gezondheid in de gemeenschap, consultatiemodellen en ketenzorg zoals collaborative care in verschillende settingen, zoals de eerste lijn, de werkomgeving en de ziekenhuissetting.

Onderzoek naar suïcidepreventie

In samenwerking met de GGZ zal zij in nationaal en internationaal verband onderzoek verrichten naar suïcidepreventie en de rol van zowel lichamelijke als psychiatrische aandoeningen bij de behandeling. Haar doel is een betere herkenning en behandeling van psychische stoornissen en bevordering van de maatschappelijke integratie.

Werkzaamheden
Christina Van der Feltz werkt momenteel als programmahoofd Diagnostiek en Behandeling bij het Trimbos-instituut en is psychiater in de academische polikliniek van het VUmc/GGZingeest. Zij heeft ruim 100 (inter)nationale publicaties op haar naam staan. Zij beheerde als lid van het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie de portefeuille PR en maakte deel uit van diverse richtlijncommissies.

Depressie-initiatief
Vanuit haar functie bij het Trimbos-instituut leidt zij het Depressie Initiatief: een landelijk initiatief gericht op uitrol van de multidisciplinaire richtlijn depressie en op evaluatie van de kosteneffectiviteit daarvan. Zij vertegenwoordigt Nederland in de European Alliance Against Depression en neemt deel aan een door de EU gefinancierd project gericht op suicidepreventie, OSPI.

De GGz Breburg Groep biedt de inwoners van de regio Midden-Brabant en Breda professionele hulp bij psychische aandoeningen, zoals depressie, angst of verwardheid. Kennisontwikkeling en wetenschappelijk onderzoek krijgen onder meer gestalte in de eigen leerstoel sociale psychiatrie en samenwerking met het UvT- instituut Tranzo.

Prof.dr. Christina van der Feltz-Cornelis zal binnen GGZ Breburg waarnemend opleider zijn en een rol spelen bij het opzetten van een Topklinisch Centrum voor somatoforme stoornissen, Kort en Krachtig geheten.



Naar homepage


De Redactie,

Relevante categorieën: