Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Cannabisgebruik verkleint kans op herstel na psychose

Cannabisgebruik na een psychose verkleint de kans op herstel. Tot die ontdekking komt Gunnar Faber in zijn promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Het gebruik van cannabis moet daarom worden ontmoedigd na het begin van een eerste psychose, stelt de promovendus.

Wanneer patiënten na een eerste psychose weer zelfstandig kunnen wonen, werken en sociale activiteiten ondernemen, is dat een betere voorspeller voor herstel dan het uitblijven van ziekteverschijnselen, zo blijkt verder uit het onderzoek.

Informatieverwerking
Ook de snelheid van informatieverwerking is een goede voorspeller van de kans op herstel. Patiënten die na een eerste psychose langzaam informatie verwerken, hebben duidelijk minder kans op klinisch herstel. Het tegenovergestelde blijkt echter niet op te gaan: snelle informatieverwerking wijst niet op een grotere kans op herstel. Vertraagde informatieverwerking wordt vaak gezien als een gevolg van een psychose. Het onderzoek van Faber laat echter zien dat antipsychotica de informatieverwerking negatief beïnvloeden. Mede om deze reden raadt de promovendus aan antipsychotica alleen te gebruiken wanneer een psychose overduidelijk kan worden aangetoond, en dan nog in zo laag mogelijke doses.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen



Naar homepage



Relevante categorieën:

ggz |