Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

'Buurttuin vergroot sociale samenhang'

Dragen buurttuinen bij aan sociale samenhang? Die vraag staat centraal in het onderzoek naar het project 'Groen Verbindt' van het Oranje Fonds. In dit project gaat het meer om het elkaar leren kennen dan om de oogst; het ontmoetingsaspect staat centraal.
'Buurttuin vergroot sociale samenhang'


Samen met de handen in de aarde en samen zorg dragen voor groeiende planten: het zijn manieren waarop groen mensen met elkaar verbindt. Groene buurtinitiatieven halen mensen uit hun sociale isolement en zorgen voor beter contact tussen buurtgenoten. Daarom is het Oranje Fonds februari 2016 het speciale programma Groen Verbindt gestart. Dit drie jaar durende programma biedt de deelnemers financiële ondersteuning en kennis. 

Leren kennen
Tachtig procent van de initiatiefnemers denkt dat deelnemers elkaar door de buurttuin ook op andere momenten helpen, stelt onderzoeker Marian van der Klein in een interview met het Oranje Fonds. Hetzelfde percentage deelnemers heeft op deze manier meer nieuwe mensen leren kennen, aldus Van der Klein. ‘Mensen voelen zich gelukkiger, gezonder en hebben meer sociale contacten. En dat komt mede door de buurttuin, zegt negentig procent van de deelnemers.’
Bron: www.verwey-jonker.nlNaar homepageReacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.