Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

‘Burgerschap 2.0 leidt tot meer ongelijkheid’

'Zelforganisatie is een inspirerend ideaal, maar we moeten wel realistisch blijven. Wie inzet op zelforganisatie, tekent ook voor segregatie en ongelijkheid.'
‘Burgerschap 2.0 leidt tot meer ongelijkheid’

 

Dat betoogt Justus Uitermark, hoogleraar Samenlevingsopbouw aan de Erasmus Universiteit. Hij doet dat in een opiniestuk op www.socialevraagstukken.nl
 
Hoewel zelforganisatie in de grond van de zaak lovenswaardig is, sorteert het een effect dat we niet willen, stelt Uitermark. Hij illustreert dit aan de hand van een Rotterdams voorbeeld.
 
 De bewoners van de Dichterlijke Vrijheid in het Rotterdamse Spangen konden hun ‘kluswoningen’ gratis betrekken op voorwaarde dat zij individueel investeerden en zichzelf collectief organiseerden. Dat lukte. En dat had weer te maken met het bewonersprofiel:
relatief rijke en ondernemende bewoners, veelal uit de creatieve klasse met een stevig netwerk. De beloning: gratis huizen en subsidies voor buurtontwikkeling.
 
Heel anders verliep het verderop aan het Piet Paaltjesplein waar lager opgeleide mensen wonen (‘buschauffeur’, ‘secretaresse’, ‘verkoper’ . Uitermark: ‘Hun inkomen is misschien niet veel lager, maar ze moeten vooral, zoals ze zelf zeggen, “hard werken”. Er blijft geen tijd en energie over om zich collectief te organiseren.  
Dit voorbeeld illustreert volgens Uitermark een breder patroon:  zodra wordt ingezet op zelforganisatie, wordt de ongelijkheid tussen gemeenschappen met en zonder zelforganiserend vermogen vergroot.
 
Klik hier voor het opiniestuk van Justus Uitermark.

Bron: socialevraagstukken.nl


Naar homepageRelevante categorieën: