Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Onderzoek naar taken overheid binnen jeugdbescherming

Er komt onderzoek naar de taken van de overheid binnen de jeugdbescherming. Er komt daarvoor een bijzondere leerstoel jeugdbescherming aan de Universiteit Utrecht.

Ido Weijers, zal de leerstoel bezetten als bijzonder hoogleraar. Hij zal onderzoek gaan doen naar het spanningsveld waarin de jeugdbescherming zich beweegt. De leerstoel wordt gefinancierd door de Raad voor de Kinderbescherming.

Ingewikkeld
‘Jeugdbescherming is een ingewikkeld onderwerp’, aldus de Raad voor de Kinderbescherming in een persbericht over de leerstoel. ‘Het kind zelf, de ouders en de Raad voor de Kinderbescherming als onderdeel van de overheid zijn erbij betrokken. Elk met hun eigen verantwoordelijkheden en met verschillende rechten en plichten. Dat betekent: werken in een spanningsveld en geconfronteerd worden met dilemma’s. Ouders hebben het recht om hun kinderen naar eigen inzicht op te voeden. Kinderen hebben het recht op een evenwichtige ontwikkeling. Als die ontwikkeling gevaar loopt, heeft het kind recht op bescherming. Maar wanneer schiet de opvoeding tekort en is ingrijpen geboden? En wat is in het belang van het kind?’ Het wetenschappelijk onderzoek dat Weijers gaat verrichten moeten die vragen gaan beantwoorden.

Weijers

Prof.dr. Ido Weijers is politicoloog en pedagoog en expert op het terrein van de jeugdbescherming. Hij gaat de komende jaren onderzoek doen naar de manier waarop de overheid en de Raad minderjarigen het beste kunnen beschermen. Wanneer treedt de overheid op als het gaat om bescherming van minderjarigen? Daarnaast gaat hij onderwijs geven en studenten op dit terrein begeleiden.

De leerstoel wordt voor een periode van vijf jaar ingesteld.

 



Naar homepage